Obavijesti

News

Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Beroš: Stanje je iznimno teško

Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Beroš: Stanje je iznimno teško

Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga, kaže Beroš i dodaje da je komisija ocijenila da je stanje iznimno teško i odobrila prekid trudnoće

VIDEO

Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Rebro dalo je u srijedu pozitivno mišljenje o prekidu trudnoće Mireli Čavajdi, kojoj su liječnici ranije odbili obaviti prekid trudnoće u 26. tjednu iako je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. To je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Još nije poznato u kojoj bi od četiri bolnice u Zagrebu trebala obaviti zahvat.

Ranije je Čavajda tražila od četiri bolnice u Zagrebu prekid trudnoće, no odbijena je, zbog čega je i podnijela žalbu. U Sloveniji je ta odluka prošla i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku oko prekida trudnoće. Potom je istupila u javnost, a cijeli je slučaj izazvao burne reakcije i potaknuo pitanje dostupnosti pobačaja u našim bolnicama. 

Sarnavka: Prosvjed 'Dosta je' u četvrtak bit će u devet gradova
Sarnavka: Prosvjed 'Dosta je' u četvrtak bit će u devet gradova

Beroš: Ključan je bio nalaz magneta mozga

- Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga.. Pokazao je značajno promijenjene okolnosti, neću o tome u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija ocijenila da su ispunjeni razlozi za medicinski prekid trudnoće - rekao je Beroš.

- Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstvenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće - rekao je ministar i dodao da Zakon ne regulira daljnje postupanje.

Beroš je rekao da je njegova preporuka da se obrati nekoj od zagrebačkih bolnica i dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće.

- Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama - rekao je Beroš.

Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: Tumor naglo raste i pritišće važne dijelove mozga fetusa
Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: Tumor naglo raste i pritišće važne dijelove mozga fetusa

- Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni UZV-om. Dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako smo se svi nadali da to neće biti tako. Mislim da bi imala priliku i da nije izašla u medije  - kaže i dodaje da je samo djelomično vidio nalaz inspekcije u bolnicama.

- Kad dobijem kompletno izvješće, očitovat ću se. Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje - rekao je.

- Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način - kaže.-

O zapošljavanju stručnjaka kaže: “Zdravstvena administracija se ne bi trebala miješati u stručna pitanja. Očekujem da struka prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog vjerujem da ću osobno na tome inzistirati.”

Pitanje ostavke

- Moja ostavka je uvijek na stolu. Pitanje moje učinkovitosti je uvijek otvoreno, to procjenjuje premijer - rekao je na pitanje je li njegova ostavka na stolu.

Beroš dodaje i da nema podatke kako je koji član povjerenstva glasao.

- Ona sutra može doći u Petrovu bolnicu, može doći, nazvati, sigurno će biti zaprimljena. Tako je dogovoreno s ravnateljem KBC-a Zagreb - rekao je.

Na pitanje o izjavama liječnika u javnosti, kaže da ih je kritizirao, ali i da je on rekao stvari koje nije trebao.

- Opća javnost, pojedinci su postupali ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice. Bit ću i samokritičan, i ja sam rekao neke stvari koje nije primjereno govoriti jer je ovo jedan od najtežih slučajeva koje roditelj može imati - rekao je Beroš i dodao da ne može reći je li dobar potez izlazak u javnost.

- Teško je reći. Ne mogu vam to odgovoriti. Ovo je prilika da svi mi skupa ponešto naučimo. Ali ono što je osnovno, pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku je opravdano i dozvoljeno - dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21