Obavijesti

News

Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Beroš: Stanje je iznimno teško

Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Beroš: Stanje je iznimno teško

Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga, kaže Beroš i dodaje da je komisija ocijenila da je stanje iznimno teško i odobrila prekid trudnoće

VIDEO

Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Rebro dalo je u srijedu pozitivno mišljenje o prekidu trudnoće Mireli Čavajdi, kojoj su liječnici ranije odbili obaviti prekid trudnoće u 26. tjednu iako je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. To je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Još nije poznato u kojoj bi od četiri bolnice u Zagrebu trebala obaviti zahvat.

Ranije je Čavajda tražila od četiri bolnice u Zagrebu prekid trudnoće, no odbijena je, zbog čega je i podnijela žalbu. U Sloveniji je ta odluka prošla i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku oko prekida trudnoće. Potom je istupila u javnost, a cijeli je slučaj izazvao burne reakcije i potaknuo pitanje dostupnosti pobačaja u našim bolnicama. 

Sarnavka: Prosvjed 'Dosta je' u četvrtak bit će u devet gradova
Sarnavka: Prosvjed 'Dosta je' u četvrtak bit će u devet gradova

Beroš: Ključan je bio nalaz magneta mozga

- Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga.. Pokazao je značajno promijenjene okolnosti, neću o tome u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija ocijenila da su ispunjeni razlozi za medicinski prekid trudnoće - rekao je Beroš.

- Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstvenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće - rekao je ministar i dodao da Zakon ne regulira daljnje postupanje.

Beroš je rekao da je njegova preporuka da se obrati nekoj od zagrebačkih bolnica i dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće.

- Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama - rekao je Beroš.

Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: Tumor naglo raste i pritišće važne dijelove mozga fetusa
Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: Tumor naglo raste i pritišće važne dijelove mozga fetusa

- Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni UZV-om. Dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako smo se svi nadali da to neće biti tako. Mislim da bi imala priliku i da nije izašla u medije  - kaže i dodaje da je samo djelomično vidio nalaz inspekcije u bolnicama.

- Kad dobijem kompletno izvješće, očitovat ću se. Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje - rekao je.

- Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način - kaže.-

O zapošljavanju stručnjaka kaže: “Zdravstvena administracija se ne bi trebala miješati u stručna pitanja. Očekujem da struka prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog vjerujem da ću osobno na tome inzistirati.”

Pitanje ostavke

- Moja ostavka je uvijek na stolu. Pitanje moje učinkovitosti je uvijek otvoreno, to procjenjuje premijer - rekao je na pitanje je li njegova ostavka na stolu.

Beroš dodaje i da nema podatke kako je koji član povjerenstva glasao.

- Ona sutra može doći u Petrovu bolnicu, može doći, nazvati, sigurno će biti zaprimljena. Tako je dogovoreno s ravnateljem KBC-a Zagreb - rekao je.

Na pitanje o izjavama liječnika u javnosti, kaže da ih je kritizirao, ali i da je on rekao stvari koje nije trebao.

- Opća javnost, pojedinci su postupali ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice. Bit ću i samokritičan, i ja sam rekao neke stvari koje nije primjereno govoriti jer je ovo jedan od najtežih slučajeva koje roditelj može imati - rekao je Beroš i dodao da ne može reći je li dobar potez izlazak u javnost.

- Teško je reći. Ne mogu vam to odgovoriti. Ovo je prilika da svi mi skupa ponešto naučimo. Ali ono što je osnovno, pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku je opravdano i dozvoljeno - dodaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!