Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Nesreća u Indoneziji: 'Kako je moguće da padne novi avion?'

Stručnjaci se slažu da je normalno da novi avion ima "dječje bolesti", točnije da su česte manje greške, no nikada s ovakvim posljedicama. No, zrakoplovne nesreće uglavnom su kombinacija par faktora...

A Basarnas crew member gathers debris which are believed to be from Lion Air flight JT610, that took off from Jakarta and crashed into the sea
Foto: SOCIAL MEDIA
17 komentara

Avion Lion Aira na letu JT 610 srušio se u more pri čemu je poginulo oko gotovo 190 ljudi nedugo nakon polijetanja iz Jakarte. 

Mnogo pažnje pridano je samom avionu, obzirom da je Boeing 737 MAX bio potpuno nov, a ovo je prvi veći incident u kojem je sudjelovao taj tip aviona. 

Iako je istraga još u tijeku i uzrok neće biti poznat dok ne završi, zrakoplovne nesreće najčešće su kombinacija tehničke i ljudske pogreške. Ipak, i dalje je sumnjivo zašto bi potpuno nov zrakoplov zakazao. 

Rescue personnel prepare to dive at the location where a Lion Air plane crashed into the sea in the north coast of Karawang regency PAO AVION U INDONEZIJI Spasioci pronašli dijelove tijela: Vjerojatno su svi putnici mrtvi

Lion Air ima 218 komada ovih aviona u svom vlasništvu, a avion koji je pao u more u ponedjeljak je u prometu tek od 15. kolovoza ove godine. Imao je samo 800 sati leta, kazao je Soerjanto Tjahjano iz indonezijske Nacionalne agencije za sigurnost zračnog prometa. 

Zrakoplovni analitičar Jon Ostrower kazao je za BBC da su novi avioni općenito na "praznicima za održavanje" jer je sve ionako novo. Dodao je i kako svaki novi avion pati od "dječjih bolesti" i da su manje greške normalne, ali daleko od ozbiljne prijetnje sigurnosti kao što je ova. 

I ostali stručnjaci slažu se s njime i tvrde da ima puno faktora koji mogu utjecati na pad aviona, bez obzira na to koliko star on bio. 

TRAGEDIJA U INDONEZIJI Srušio se u more sa 189 ljudi: Pilot uočio tehničke probleme

Prema službenim podacima tvrtke Boeing, model 737 MAX je najprodavaniji avion u povijesti te do sad ima skoro 4.700 naručenih primjeraka.

Model MAX 8 su naručile aviokompanije poput American Airlinesa, United Airlinesa, Norwegiana i FlyDubaia.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message