Obavijesti

News

Komentari 30

Nesretni radnici imali su izbor: Požar ili skok u vodenu bujicu

Nesretni radnici imali su izbor: Požar ili skok u vodenu bujicu
5

Pune očaja, tuge, ljutnje i bespomoćnosti, dvije su žene u noći na petak tražile nestale radnike u moru i plažama. Vjerojatno su im rekli kako su skočili u odvod da se spase

VIDEO

Do radnika je brzo došao jedan dimni val. Spustili su se na najniži dio i pokušali što dulje izdržati. Dotok vode je i tad bio velik, no oni su vjerojatno skočili u nju iako su valjda bili svjesni da je upitno hoće li uopće preživjeti.

Ispričao je tu potresnu priču, o zadnjim sekundama života radnika, Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. On je bio jedan od onih koji je s kolegama vatrogascima ušao u mrak tunela kako bi pokušali spasiti tri nestala radnika HEP-Proizvodnje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Tijela dvojice pronašli su u odvodnoj cijevi i moru, a za trećim i dalje tragaju. Njihovih šest kolega uspjeli su izaći te su završili su Općoj bolnici Dubrovnik s plućnim problemima.

Nadisali su se otrovnog dima te su na promatranju ostali i tijekom petka. Liječnici će ih zadržati na liječenju dok god budu imali simptome trovanja plinovima.

- Mi nemamo informacije da je u četvrtak u elektrani bilo 30 radnika. Rekli su nam da ih je bilo samo devet i mi smo krenuli u potragu. Količina dima i čađe bila je nevjerojatna - opisao je Simović.

Iako nije mogao potvrditi ni informaciju da je u tunelu nešto eksplodiralo i izazvalo požar, rekao je kako je došlo do neke žestoke reakcije zbog koje je nastalo puno dima. Pretražili su svih pet katova strojarnice kako bi pronašli radnike, no uzalud. Elektrana ima puno prostorija, od spremišta, kuhinja i ostalih dijelova. U jednom trenutku se zapalio i dio garderobe te su i nju morali gasiti.

- Dva izolacijska aparata su radnici sigurno koristili. Mi smo ih pronašli kraj odjeće i mobitela koje su oni ostavili kraj odvodnoga kanala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

U strojarnici 260 stupnjeva

Oni su čak pokušali i ugasiti požar iako je to bilo vrlo teško - prisjetio se Simović, koji je intervenciju opisao kao jednu od najtežih u svojoj karijeri. Izgorio je kabelski vod elektrane te je požar ušao u garderobu. Glavni dijelovi navodno nisu izgorjeli, a unutra je cijelo vrijeme bilo napona. Termokamera je pokazala najveći izvor topline iza kontrolnog dijela, kažu dubrovački vatrogasci.

Tu je bilo oko 260 Celzijevih stupnjeva te su gasili dio po dio. Policijski istražitelji počeli su jutros oko 10 sati s očevidom i rekonstrukcijom kretanja radnika. Znaju da su u izolacijskim aparatima imali zraka za najviše 30 minuta disanja. Zadnjeg nestalog radnika ronioci su tražili i u odvodu kod turbina te u cijevi.

Radnika je odnijela struja?

Osim ondje, potraga se proširila i na moru jer su tijelo drugog radnika našli uz cavtatsku obalu, na predjelu Ključice.

Postoji mogućnost da je i treći isplivao ali ga je jak vjetar odnio dalje.

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić izrazio je sućut obiteljima i zahvalio svima koji sudjeluju u akciji gašenja požara i spašavanja radnika. Istaknuo je da je vodstvo tvrtke na raspolaganju kriznom stožeru.

HEP i dalje ne zna uzrok nesreće

Svi napori su i dalje uključeni u pronalazak trećeg nestalog radnika. Ne znamo ništa više o tragediji, a stojimo na raspolaganju policiji i svim službama u istrazi, rekli su iz Hrvatske elektroprivrede. Dodali su da su potreseni nesrećom i izrazili sućut obiteljima svojih radnika.

Kopno pretražuju volonteri i HGSS

Pretražujemo cijeli obalni dio Plata do hotela Albatros, uvalu Tiha, poluotok Rat i Sustjepan, sve do hotela Croatia, rekli su iz HGSS-a. Na terenu je njihovih 12 članova sa psom i dronom. Ako bude potrebno, proširit će potragu i na susjedne otoke u akvatoriju.

Žene su ih tražile i noću na plažama

 Pune očaja, tuge, ljutnje i bespomoćnosti, dvije su žene u noći na petak tražile nestale radnike u moru i plažama. Vjerojatno su im rekli kako su skočili u odvod da se spase. Kako ne bi i same stradale, kažu nam mještani, čuvali su ih spasioci iz akcije.     

Pomoć Dubrovniku ponudili su i iz BiH

Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog po??ara u HR Plat

Sve naše osoblje im je na raspolaganju. Solidarni smo u svemu što proživljavaju i cijelo vrijeme smo na liniji s HE Dubrovnik, rekao je  Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistemom Hidroelektrane na Trebišnjici. Nada se da će pronaći nestalog radnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag