Obavijesti

News

Komentari 19

Princ je sakrio najskuplju sliku na svijetu na svojoj superjahti?

Princ  je sakrio najskuplju sliku na svijetu na svojoj superjahti?
4

Slika Leonarda da Vincija Salvator Mundi ima burnu povijest, a nedavno poglavlje obilježio je princ Mohammad bin Salman koji ju je skrio od očiju javnosti u svoju luksuznu jahtu Serena

VIDEO

Jedna od najskupljih slika na svijetu, Salvator Mundi Leonarda da Vincija nestala je od očiju javnosti 2017. godine. Kupio ju je Badr bin Abdullah navodno za Ministarstvo kulture i turizma u Abu Dabiju, no nagađalo se da će slika zapravo otići u ruke princa Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana. Platio ju je 450 milijuna dolara

Sumnja se produbila kada je odgođeno otvorenje izložbe u ogranku Louvrea u Abu Dabiju. Od tada javnost nije vidjela sliku. No, stručnjak za umjetnost objavio je u ArtNet Newsu da točno zna gdje se nalazi najskuplja slika na svijetu, javlja Daily Mail. 

Crown Prince of Saudi Arabia Mohammad bin Salman attends the Gulf Cooperation Council summit in Mecca

U jahti Serene Modammeda bin Salmana.

Stručnjak u svom članku ističe da su mu lokaciju slike potvrdili naređeni za transport slike te da su ju na jahtu dovezli usred noći. I to je samo nedavno poglavlje u turbulentnoj povijesti ove slike. 

Nakon restauracije dosegla vrtoglavu cijenu 

Salvator Mundi je najčešće kopirana slika ovog umjetnika. Postoji 12 poznatih kopija koje su nacrtali njegovi učenici. Dugo se mislilo da je originalan Spasitelj izgubljen još u 17. stoljeću. No, 1978. godine je Joanne Snow-Smith istražila navodnu kopiju koja je bila u Parizu i zaključila da se zapravo radi o originalnoj slici Leonarda da Vincija, a ne njegovog učenika kako se do tada smatralo. 

Prvi put je prodan 2005. godine za svega 10.000 dolara Alexanderu Parrishu i Robertu Simonu koji su kasnije platili restauraciju slike. Naposljetku su i stručnjaci procijenili da se radi o originalnom da Vinciju i 2017. podignuli cijenu. Početna cijena slike na aukciji bila je 100.000 dolara. 

Leonardo da VinciÕs Salvator Mundi sale

Ipak, i dalje se vode rasprave o autentičnosti. Neki tvrde da je Salvator Mundi djelo Leonardova pomoćnika Giovannija Antonija Boltraffija. Drugi stručnjaci pak ističu da se radi o drugom pomoćniku, Bernardinu Luiniju. Iako se i dalje nagađa tko je nacrtao sliku, barem je jedan misterij riješen - zna se gdje je. 

Jahta ima bazen, noćni klub, 15 soba... 

Bin Salman je svoju jahtu Serene kupio od ruskog milijardera za 400 milijuna funti. Serena je duga 134 metra, ima 15 soba, noćni klub, kino, zid za penjanje, teretanu i dva jacuzzija. Na nju mogu sletjeti dva helikoptera, a za njih imaju i hangar. Luksuzna jahta ima i bazen, naravno. 

Još jedna luksuzna jahta uplovila je u dubrovačku luku prošlog vikenda. Jahta Yas duga je 141 metar, a njezin je vlasnik šeik Hamdan bin Zayed Al Nahyan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk