News

Komentari 5

Nestvarni zalazak sunca na hridi Porer s pogledom na svjetionik

Nestvarni zalazak sunca na hridi Porer s pogledom na svjetionik

Fotoreportera Pixsella uhvatio je spektakularni kolorit zalaska sunca s pogledom na najjužniji istarski svjetionik. 'Znao sam da će biti spektakularan, ovakav zalazak turisti ne mogu vidjeti ljeti', kaže Srećko Niketić

Svjetionik Porer na hridi okupan suncem koji zalazi. Predivne trenutke zalaska uhvatio je naš kolega iz Pixsella Srećko Niketić.


- Bio je to zalazak koji sam snimio u subotu. Spektakl traje svega par minuta i Sunce je trebalo brzo uhvatiti. Ciljano sam išao to poslikati jer mjesto zalaska Sunca tijekom godina mijenja se. Turisti ga ne mogu uhvatiti na ovom mjestu kao sada - govori nam kolega Niketić. 

Sam svjetionik izgrađen je na istoimenom otočiću Poreru 1833. na milju i pol od najjužnijeg rta Istre, Kamenjaka.

Okrugla kula visoka je 35 metara i njime se upravlja daljinski. Na njemu je i stalna posada. U prizemlju ima dva apartmana, a u dvorištu svjetionika je most na kojem je dizalica za podizanje brodica, stoji na stranici istra.hr. 

Srećko je Sunce 'hvatao' upravo s rta Kamenjak na kojem uvijek ima šetača koji žele vidjeti predivan zalazak. 

Inače, da bi obišli otočić treba svega jedna minuta. Po širini otoka je svega 80 metara.

Tko navrati na Porer, svjetioničar će udijeliti tajne gdje su najbolja mjesta za okupati se, s koje strane otočića, jer su struje u pojedino doba dana vrlo snažne. 

A tu su valovi inače visoki, posebno zimi. U subotu je more bilo mirno, ali ne baš ulje, reći će naš kolega Srećko. 

Porer je inače i raj za ronioce jer je podmorje oko svjetionika bogati ribolovni dio u kojem se može uloviti i do 90 posto svih vrsta riba koje žive u Jadranu. 

U pješčanim nanosima oko Porera kriju se mnogi antički ostaci, u okolnim pličinama ostaci su brodova koji su se slomili na grubom moru oko Porera. Tu je i otočić Fenoliga na kojima su i stope dinosaura.

Svjetionik Porer uvršten u park minijaturnih građevina Minimundus u Austriji blizu Klagenfurta. Za model je iskorišteno 4 tisuće komada vapnenačke cigle, a gradnja je trajala šest mjeseci.

Među zanimljivosti Porera je i ta da je svjetionik uvršten u park minijaturnih građevina Minimundus u Austriji blizu Klagenfurta. Za model je iskorišteno 4 tisuće komada vapnenačke cigle, a gradnja je trajala šest mjeseci.

Najčitaniji članci