Obavijesti

News

Komentari 64

'Netočno je da realni sektor stvara plaću za sve u državi'

'Netočno je da realni sektor stvara plaću za sve u državi'
1

Mjera je bila dobra i sa 3.250 kuna, ova sa 4.000 kuna je još bolja ako Vlada još namjerava na te sve iznose platiti pripadajući doprinos za mirovinsko osiguranje, rekao je predsjednik Sindikata...

VIDEO

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata, Krešimir Sever, gostovao je na N1 povodom paketa mjera za gospodarstvo koje je donijela Vlada. Mnogi stručnjaci pohvalili su novi paket mjera, a Sever kaže da Sindikati nisu sudjelovali u njegovoj izradi.

- Mjera je bila dobra i sa 3.250 kuna, ova sa 4.000 kuna je još bolja ako Vlada još namjerava na te sve iznose platiti pripadajući doprinos za mirovinsko osiguranje. Toga se poslodavac ne može odreći jer se radi o novcu treće osobe čiji doprinos za mirovinsko osiguranje mora biti uplaćen. O tome treba voditi računa. Pitanje je i kasnije, treba li sva sredstva dati bespovratno - mišljenje je Severa o minimalnoj plaći koja je postavljena na 4.000 kuna. 

Kazao je i kako bi država u većim sustavima gdje idu izdašnije sume, možda trebala ući u suvlasnički odnos.

- Ne radi se o polunacionalizaciji, nego da država tim novcem kupuje dio vlasišta u tim tvrtkama jer ga je praktički uložila. Kasnije neka opet te svoje udjele proda ili vlasnicima ili nekom drugom pa se dio javnog novca vrati u državni proračun - kaže on.

Zagreb: Sjednica Gospodarsko-socijalnoga vijeća o očuvanju hrvatskog gospodarstva

Zatvaranje brojnih ugostiteljskih objekata zbog korona virusa očekivano je i porastao broj nezaposlenih. U posljednjih 15 dana zabilježeno je čak 15.000 otkaza, a u samo jednom danu taj broj se popeo preko tisuću.

Slaže se i SDP-ovim prijedlogom o moratoriju na godinu dana za kredite.

- Ako i dođe do laganog oporavka, trebat će neko vrijeme da se cijelo gospodarstvo ponovno pokrene, a tad bi bilo dobro da dužnici imaju moratorij na kredite i obaveze jer će im ostati više novca za potrošnju koja će generirati potražnju, potrošnju, punjenje proračuna, rast BDP-a.

Zagreb: Sastanak Andreja Plenkovića i gospodarstvenika zbog koronavirusa

Premijer RH Andrej Plenković je na sjednici Vlade najavio kako bi se država uskoro mogla odlučiti na rezanje plaća u javnom sektoru, a Sever se ne slaže s njim. Ako druge države to ne rade, zašto bi i mi?

- Mnogi analitičari guraju tezu sukobljenosti između javnog i privatnog sektora, ali i jedni i drugi su zaposlenici i nije točno da realni sektor stvara plaću za ove zaposlene u državnim i javnim službama. To bi značilo da su ovi dosta paraziti, može li to netko reći liječnicima, vatrogascima carinicima - kazao je Sever pa dodao za kraj:

- Svi oni gospodarski analitičari koji se ne ubrajaju u neoliberalne, još za vrijeme prošle krize govorili da u trenu kad privatni sektor nema sredstava, a u javnom ga još ima, da tad taj sustav potrošnje ovisi veliki dijelom o javnom sektoru i zato ga ne treba rezati dok god je to moguće jer on i dalje generira kakvu takvu potražnju prema privatnom sektoru - zaključio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.