Obavijesti

News

Komentari 246

Neustrašiva ljepotica: Pucala je u naciste sve do zadnjeg metka

Neustrašiva ljepotica: Pucala je u naciste sve do zadnjeg metka
1

Britanska špijunka francuskinja Violette Szabo hrabro je do zadnjeg trenutka ubijala naciste. Kad su je uhvatili časniku SS-a je pljunula u lice. Zatim su je mučili, odveli u logor i ubili. Imala je tek 23 godine...

VIDEO

Za špijunku Violette Szabo, kodnog imena Louise, teško je reći je li bila ljepša ili hrabrija. Do samog kraja ova mlada žena junački se borila protiv nacista, a ni brutalna mučenja nisu je natjerala da progovori. Samo nekoliko mjeseci prije završetka Drugog svjetskog rata, na današnji dan 1945., smaknuta je u koncentracijskom logoru Ravensbruck. Pucali su joj u potiljak.

Violette je bila britanska obavještajna časnica, a njezine misije u okupiranoj Francuskoj su uključivale prikupljanje informacija o nacistima s okupiranih područja Europe i diverzije.

Dva dana prije Dana D.(iskrcavanja na Normandiju) zarobili su je časnici SS-a kod francuskog Limogesa. I to tek nakon velike borbe u kojoj je Szabo ispucala doslovno svaki komad streljiva prije nego što je uhićena. Naime, cijelo vrijeme je pružala vatrenu podršku muškom kolegi kako bi on uspio pobjeći.

Deportirana je u koncentracijski logor Ravensbruck i brutalno mučena, a nakon toga i smaknuta. Imala je samo 23 godine!

Rođena je 1921. u Parizu u braku Britanca i Francuskinje u velikoj obitelji Bushell. Bila je drugo od četvero djece i jedina kći. U Britaniju je obitelj odselila zbog Velike depresije. 

Osveta za muževu smrt

Kao 19-godišnjakinja se zaljubila u časnika francuske legije stranaca Etiana Szaboa. Nekoliko mjeseci od upoznavanja vjenčali su se i dvije godine kasnije dobili kći Taniu. Samo četiri mjeseca kasnije Etien je poginuo u sjevernoj Africi. Svoju kći nikad nije vidio.

Violette se priključila kopnenoj vojsci na samom početku rata, a kad joj je suprug ubijen zavjetovala se da će ga osvetiti. Prijavila se u jedinicu za specijalne operacije. Njen tečni francuski učinio ju je idealnim kandidatom za tajnu službu.
Sudjelovala je u visokorizičnoj misiji povezivanja mreže agenata britanske službe na francuskom teritoriju, a trebala je prikupiti i podatke o tvornicama koje se proizvodile materijale za njemačke trupe, kako bi ih saveznici mogli bombardirati.

Mono Book Illustration

Nacisti su je tijekom misije dva puta uhitili, ali su je odmah i pustili jer su povjerovali u njen alibi.

Misija po kojoj je postala slavna se zbila u lipnju 1944. godine kada se padobranom spustila na jug Francuske. Priča se da je izljubila cijelu posadu aviona prije nego što je skočila.

Žrtvovala sebe da spasi kolegu

Ona i član lokalnog pokreta otpora Jacques Dufour su trebali sabotirati nacističke komunikacijske kanale. Zaustavljeni su na njemačkoj kontrolnoj stanici kod grada Limogesa. Kada im je identitet otkriven, potrčali su ka obližnjem polju pucajući u njemačke vojnike. Neko vrijeme su puzali poljem, sve dok Violetta nije mogla dalje zbog umora i povrijeđenog gležnja. Iako joj je Dufour htio pomoć ona nije dopustila te mu je rekla: 'Ti idi dalje, ja ću te štititi'.

- Inzistirala je na tome da ja pokušam pobjeći te jednostavno nije bilo smisla da ostanem uz nju. Tako sam ja otišao, a ona je nastavila pucati - rekao je godinama kasnije Dufour.

Nakon pola sata borbe ostala je bez municije. Uhvatili su je. Jedan svjedok je poslije ispričao da je SS oficiru tada pljunula u lice. Najprije su je mučili u Limogesu, pa u Parizu da mi je na kraju prebacili u koncentracijski logor Ravensbruck.

Zbog drskog ponašanja i prkosa strpali su je u samicu. Pogubljena je na današnji dan 1945. se pucanjem u potiljak. Osim nje u Ravensbrucku ubijene su i agentice Denise Bloch, Lilian Rolfe i Cecily Lefort.

Violette Szabo posthumno je nagrađena prestižnim "Georgovim križom" za herojstvo. Samo četiri žene su dobile Georgov križ u povijesti, a ostale tri su također bile tajne agentice. Jedna od njih, Odette Sansom Hallowes svoju kolegicu Violette Szabo je opisala kao "najhrabriju među nama".

Nevjerojatna hrabrost ove mlade žene prikazana je u filmu iz 1958. godine "Carve Her Name With Pride" (Njeno ime isklešite ponosom).
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 246
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti