Obavijesti

News

Komentari 32

Nevinog ga osudili, a sad je za 27 godina u ćeliji dobio milijune

Nevinog ga osudili, a sada je za 27 godina u ćeliji dobio milijune
1

Mark Schand iz Massachusettsa prije 27 godine je osuđen za ubojstvo koje nije počinio, a članovi Saveznog suda u petak su mu dodijelili 27 milijuna dolara - milijun za svaku godinu provedenu iza rešetaka

VIDEO

Muškarac iz Massachusettsa dobit će 27 milijuna dolara u parnici zbog nepravomoćne osude za ubojstvo, nakon što je proveo dugih 27 godina u zatvoru.

Mark Schand (55) iz Hartforda prije 27 godine je osuđen za ubojstvo koje nije počinio, a članovi Saveznog suda u petak su mu dodijelili 27 milijuna dolara - milijun za svaku godinu provedenu iza rešetaka.

Na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja osuđen je još 1986. godine, i to za ubojstvo Victorije Seymour 1986. 

Victoria, majka troje djece, ubijena je zalutalim metkom nakon okršaja dilera 2. rujna 1986. godine u Springfieldu. Policija je Schanda tada identificirala kao mladića iz susjedstva koji je stalno bio u nekim problemima sa zakonom, a dileri su ga optužili da je upravo on pucao. Jedan od dilera povukao je svoje svjedočenje 1989. godine.

Istražitelji jedne američke neprofitne organizacije koji se inače bave slučajevima ljudi za koje se vjeruje da su pogrešno osuđeni za zločine - pokrenuli su njegov slučaj 2010. godine.

Otkrili su nove svjedoke, lažne iskaze starih svjedoka i nedolične radnje službenika, danas umirovljenih policajaca koji su tada bili dežurni u  Springfieldu.

Njihovi nalazi doveli su do toga da savezni sudac odobri novo suđenje Schandu u ožujku 2013. godine, a sudac C. Jefferey Kinder naredio je Schandovo puštanje iz zatvora.

U zamjenu za to što mu je zatvor 'ukrao' skoro tri desetljeća života, država je pristala platiti Schandu. Dužnosnici se nikada nisu morali ispričati jer su pogriješili.

Danas Schand posjeduje i vodi tri smoothie tvrtke u Connecticuru koje je otvorio 2018.godine, nakon puštanja iz zatvora.

Jedna od njegovih odvjetnica Heather McDevvit kazala je da je krajnji rezultat manje bitan od novca. Više su željeli oprati ljagu s njegova imena.

Schandova supruga Mia planira dobro iskoristiti novostečeno bogatstvo. 

- Tražimo novi dom i napokon malo mira u našem životu - izjavila je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda