Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Nevinog ga osudili, a sada je za 27 godina u ćeliji dobio milijune

Mark Schand iz Massachusettsa prije 27 godine je osuđen za ubojstvo koje nije počinio, a članovi Saveznog suda u petak su mu dodijelili 27 milijuna dolara - milijun za svaku godinu provedenu iza rešetaka

Foto: Mia/Mark Schand (Facebook)
32 komentara

Muškarac iz Massachusettsa dobit će 27 milijuna dolara u parnici zbog nepravomoćne osude za ubojstvo, nakon što je proveo dugih 27 godina u zatvoru.

Mark Schand (55) iz Hartforda prije 27 godine je osuđen za ubojstvo koje nije počinio, a članovi Saveznog suda u petak su mu dodijelili 27 milijuna dolara - milijun za svaku godinu provedenu iza rešetaka.

Na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja osuđen je još 1986. godine, i to za ubojstvo Victorije Seymour 1986. 

Victoria, majka troje djece, ubijena je zalutalim metkom nakon okršaja dilera 2. rujna 1986. godine u Springfieldu. Policija je Schanda tada identificirala kao mladića iz susjedstva koji je stalno bio u nekim problemima sa zakonom, a dileri su ga optužili da je upravo on pucao. Jedan od dilera povukao je svoje svjedočenje 1989. godine.

Istražitelji jedne američke neprofitne organizacije koji se inače bave slučajevima ljudi za koje se vjeruje da su pogrešno osuđeni za zločine - pokrenuli su njegov slučaj 2010. godine.

Otkrili su nove svjedoke, lažne iskaze starih svjedoka i nedolične radnje službenika, danas umirovljenih policajaca koji su tada bili dežurni u  Springfieldu.

Njihovi nalazi doveli su do toga da savezni sudac odobri novo suđenje Schandu u ožujku 2013. godine, a sudac C. Jefferey Kinder naredio je Schandovo puštanje iz zatvora.

U zamjenu za to što mu je zatvor 'ukrao' skoro tri desetljeća života, država je pristala platiti Schandu. Dužnosnici se nikada nisu morali ispričati jer su pogriješili.

Danas Schand posjeduje i vodi tri smoothie tvrtke u Connecticuru koje je otvorio 2018.godine, nakon puštanja iz zatvora.

Jedna od njegovih odvjetnica Heather McDevvit kazala je da je krajnji rezultat manje bitan od novca. Više su željeli oprati ljagu s njegova imena.

Schandova supruga Mia planira dobro iskoristiti novostečeno bogatstvo. 

- Tražimo novi dom i napokon malo mira u našem životu - izjavila je.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message