News

Komentari 30

Nevjerojatan slučaj u Podravini: Prevarom uzela 1.3 milijuna kuna braniteljske mirovine

Nevjerojatan slučaj u Podravini: Prevarom uzela 1.3 milijuna kuna braniteljske mirovine

Žena je, na temelju lažnog svjedočanstva o životu u izvanbračnoj zajednici s poginulim hrvatskim braniteljem, u razdoblju od 1994. do 2014. godine primala braniteljsku mirovinu

Dvije ženske osobe prevarom su došle do 1.3 milijuna kuna braniteljske imovine, a sada im prijeti zatvor.

Općinsko državno odvjetništvo je prije tjedan dana podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su 63-godišnjakinja i 67-godišnjakinja proglašene krivima, no sud im je izrekao samo uvjetnu kaznu.

Presuda je izrečena krajem 2020. godine kada je 67-godišnjakinja, koja je na prevaru došla do 1.3 milijuna kuna, dobila godinu dana uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od tri godine, prenosi bjelovar.live.

Druga optužena je prvoj omogućila toliku svotu novca pa je za to kažnjena uvjetnom kaznom zatvora u trajanju od 10 mjeseci s rokom kušnje od godine dana.

Tužitelji su podnijeli žalbu zbog odluka o kaznama jer DORH smatra kako uvjetne osude nisu primjerene sankcije jer je optužena u razdoblju od 20 godina lagala i stekla protupravnu imovinsku korist. Zato predlažu da se optužene osude na bezuvjetne kazne zatvora. Prevara 67-godišnje žene odvijala se u razdoblju od 1994. do 2014. godine.

- Na temelju lažnog predočavanja tvrdila je da je živjela u izvanbračnoj zajednici s poginulim hrvatskim braniteljem te ishodila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska invalidnina i obiteljska mirovina, čime se protupravno okoristila za više od 1.3 milijuna kuna – stoji u presudi.

U cijeloj priči je veliku ulogu imala 63-godišnjakinja, voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja.

- Ona u srpnju 1998. godine nije pokrenula postupak za poništenje rješenja o pravu na obiteljsku invalidninu iako je primila pravomoćno rješenje suda, kojim je utvrđeno kako između 67-godišnjakinje i poginulog branitelja nije postojala izvanbračna zajednica. Navedeno je rješenje održala na snazi, a u rujnu 2002. godine izdala je lažnu potvrdu da je 67-godišnjakinja bila izvanbračna supruga poginulog branitelja i time omogućila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska mirovina – naveli su tužitelji.

Ako žalba koprivničkog Općinskog državnog odvjetništva tužitelja, dvije žene će morati u zatvor na odsluženje kazne.

Najčitaniji članci