Obavijesti

News

Komentari 109

Evo tko je presudio Daruvarcu: Prvi veliki slučaj i - pogreška?

Evo tko je  presudio Daruvarcu: Prvi veliki slučaj i - pogreška?
3

Daruvarac je 9. siječnja priznao krivnju, a dan nakon toga dobio je pet godina zatvora. Prije nekoliko dana izašao je iz istražnog pritvora, a suđenje bi se moglo ponoviti zbog pogreške sutkinje Mitre Meštrović

VIDEO

Sud je rekao sve. Nećemo stati dok god ne budu kažnjeni svi za lažne iskaze i potpomaganje, rekla je 10. siječnja Ana Gurlica (38), majka 18-godišnje Zadranke koju je brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

Bilo je to neposredno nakon izricanja presude kojom je Daruvarac osuđen bezuvjetno na pet godina zatvora, ali ni ona niti njen kćer, koja još uvijek nosi ožiljke ovog teškog napada, nisu znali da je sud rekao sve, a zapravo - nije rekao ništa.

Zadar: Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora

Naime,kako piše zadarski.hr, presuda bi mogla biti ukinuta zbog pogreške sutkinje Općinskog suda u Zadru Mitre Meštrović. Ona je, pišu, tog 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku. Pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala niti jedno ročište.

Presuda Daruvarcu pada zbog nevjerojatne greške sutkinje?
Presuda Daruvarcu pada zbog nevjerojatne greške sutkinje?

Daruvarca, koji je nedavno izašao iz istražnog pritvora, tako bi moglo čekati novo suđenje jer ova pogreška ne znači povlačenje optužnice već samo ukidanje presude.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Obrazloženje presude su tada čitali iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija. Dok je slušao presudu, Daruvarac je prvo sutkinju mirno gledao, a onda nervozno počeo vrtjeti glavom. Nosio je jaknu maskirnog uzorka, bio je smrknuta pogleda i ozbiljnog lica. Izveli su ga sa suda u pratnji policije i prevezli u istražni zatvor.

Rekao je tada kratko kako od ročišta ne očekuje ništa, a izgleda da je naposljetku to i dobio.

Pokretanje videa...

01:02

Samo dan prije presude, priznao je krivnju za premlaćivanje djevojke. Njegov odvjetnik također nije želio razgovarati s novinarima, ali je odvjetnik obitelji Milan Petričić pohvalio novinare zbog senzibiliziranja javnosti na problem nasilja nad žrtvama.

Zadar: Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora

- Pouka je puno šira od samog slučaja Kovačević. Ovdje ste počeli reakcijom na nereagiranje policije. Znamo svi iz prakse da policija i državno odvjetništvo nemaju ni ljudi ni sredstava za brzu i kvalitetnu istragu, a posljedica je da sud ima problema s presuđivanjem - rekao je tada Petričić.

Sud je na kraju zaista i imao problema s presuđivanjem jer ovakva pogreška nije uobičajena. Pretpostavlja se da je sutkinja presudu Daruvarcu ispisala još prije ročišta 13. i 14. prosinca, ali kako su ta ročišta bila odgođena, postupak je morala nastaviti u siječnju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

Nagađa se da joj je prilikom pisanja presude 10. siječnja ostala stara “špranca” teksta koji je samo dopunila izmjenama opisa ozljeda u skladu s dopunom optužnice i proširila obrazloženje za dodijeljenu kaznu. 

Prvi put na ovako velikom slučaju

Sutkinji Mitri Meštrović je ovo inače prvi veliki slučajDonedavno je bila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru i nije imala prethodnog iskustva u kaznenim predmetima. Sutkinja je preuzela slučaj nakon što je sudac Tomislav Šimić zbog zdravstvenih problema završio u bolnici.

Uoči samog početka suđenja njezino izuzeće zatražio je tadašnji Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan smatrajući da se Meštrović morala sama izuzeti od suđenja u tom kaznenom predmetu jer on zastupa njenog supruga Dejana Pupovca u drugom predmetu.

- To je objektivni razlog za sutkinjino izuzeće, ali sud je odbio moj zahtjev pod obrazloženjem da je to irelevantno - rekao je tada Korljan.

Izašao iz pritvora

Daruvarac je prošlog ljeta pretukao djevojku u kafiću u zadarskoj četvrti Melada. Bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda djevojci. Na slobodu su ga pustili 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja. Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je tada mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

Nakon toga je Daruvarac priznao krivnju, a 10. siječnja su ga osudili. Dobio je četiri godine i šest mjeseci za premlaćivanje i još 10 mjeseci za prijetnje. Ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora. Pravomoćnost presude čekao je u istražnom pritvoru, ali 10. veljače je izašao iz pritvora jer su istekli svi rokovi koliko ga se može zadržati u pritvoru prije pravomoćnosti presude.

Ne želeći komentirati konkretan slučaj, prof. Zlata Đurđević s Katedre za kazneno - procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta za HRT je istaknula:

- Ako se samo radi o pogreškama u datumima može se raditi naknadno ispravak presude, može se raditi o relativno bitnoj povredi, međutim, ako postoji ikakva sumnja da je presuda donesena prije nego što je održana rasprava, onda se radi o teškoj povredi prava na pravični postupak, koji je zajamčen Ustavom i konvencijom za zaštitu ljudskih prava. U tom slučaju je apsolutno bitna povreda zbog koje se ukida presuda i vraća na ponovno suđenje.

Profesorica Đurđević pojašnjava:

- U svakom slučaju izvornik presude u smislu izreke se donosi na raspravi i on u cijelosti mora odgovarati otpravku pisane presude, što se tiče izreke presude. Naknadno suci pišu obrazloženje presude i ono naravno ne može biti identično onome što je sudac rekao na raspravi, međutim izreka presude mora odgovarati izvorniku koji se nalazi u zapisniku sa glavne rasprave na kojoj je objavljena presuda.

S Općinskoga suda u Zadru o slučaju će se očitovati oko 13 sati.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je