Obavijesti

News

Komentari 43

Nevjerojatna hrabrost: Zbog nje je FBI znao tko su teroristi i prije nego su se zabili u 'Blizance'

Nevjerojatna hrabrost: Zbog nje je FBI znao tko su teroristi i prije nego su se zabili u 'Blizance'
3

Bettyne posljednje riječi bile su 'Molite se za nas, molite se za nas'. Avion se u 8.46 zabio u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra. Zahvaljujući njoj i kolegici, FBI je znao tko su teroristi

VIDEO

Jutro je, 8 sati i 20 minuta, 11. rujna 2001.

Stjuardesa Betty Ann Ong razgovara na telefon s kontrolom leta. 

- U kokpitu se nitko ne javlja, mislim da je netko izboden u biznis klasi... Mislim da nas je netko oteo - rekla je Betty mirnim, tihim tonom. Nije paničarila. 

Pogledajte video: Napadi 11/9

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:21

Betty (45) je radila dodatnu smjenu na letu 11 American Airlinesa koji je letio za Los Angeles, a nakon toga se trebala pridružiti svojoj sestri Cathie na odmoru na Havajima. Međutim, 14 minuta nakon polijetanja avion je otet i okreće se u smjeru New Yorka.

Zahvaljujući Betty i kolegici stjuardesi Amy Sweeney, policija i FBI su brzo identificirali teororiste. Stjuardese su im u toj panici mirno rekle brojeve sjedala četiri od pet terorista.

Zahvaljujući njima saznalo se da su teroristi teško ranili stjuardese Karen Martin i Bobbi Arestegui, izboli putnika biznis klase Daniela Lewina, a zatim provalili u kokpit gdje su vrlo vjerojatno ubili pilote. Imali su i suzavac koji je strogo zabranjen u avionima.

Bettyne posljednje riječi bile su 'Molite se za nas, molite se za nas'. Avion se u 8.46 zabio u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra, prenosi New York Post.

Čak 25 stjuardesa poginulo je u napadima 11. rujna i sve su one pokazale nevjerojatnu hrabrost.

'Blizance' srušili supertermitom, na snimkama nisu avioni, nego hologrami, Bin Laden je smrznut
'Blizance' srušili supertermitom, na snimkama nisu avioni, nego hologrami, Bin Laden  je smrznut

Tog kobnog jutra, nakon što se pročulo da je avion pogodio sjeverni toranj, Bettyna obitelj očajnički je pokušala doći do nje, a isprva su im radnici iz aviokompanije rekli da Betty nije bila na letu 11.

Bettyna obitelj saznala je za njenu hrabrost 2 tjedna kasnije na njenoj komemoraciji. Njenoj sestri tada je pristupila Nydia Gonzalez koja je tog jutra telefonski razgovarala s Betty.

- Morate biti jako ponosni na nju. Dala nam je mnogo vrijednih informacija i ostala je potpuno smirena - rekla je Nydia.

Bettyna obitelj tada je saznala za postojanje audio zapisa tog posljednjeg telefonskog razgovora i željeli su ga preslušati. Međutim, FBI to nije dopuštao, a Bettyna sestra Cathie bila je odlučna u tome da sazna što se tada događalo Betty.

Kontaktirali su senatora Teda Kennedyja koji je pogurao cijelu stvar, a dan nakon tog poziva zvali su iz American Airlinesa i pitali Cathie kad i gdje želi preuzeti snimku razgovora.

Prije 20 godina napadi 11. rujna šokirali su Ameriku i svijet...
Prije 20 godina napadi 11. rujna šokirali su Ameriku i svijet...

Obitelj je bila šokirana nakon što su preslušali snimku jer zračna kontrola isprva nije uopće ozbiljno shvaćala Betty i gubili su vrijeme na postavljanje jednih te istih pitanja. Ipak, Bettyna obitelj je sretna što su uspjeli dobiti snimku.

Bettyna obitelj 2004. godine pokrenula je zakladu u njezino ime koja financira ljetne kampove za djecu i rekreaciju za starije osobe u San Franciscu.

- Održavamo njenu ostavštinu na životu s onim što radimo i želimo predstavljati onakvu osobu kakva je ona bila - rekla je sestra Cathie.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a