Obavijesti

News

Komentari 345

Video: Uništio 'Pozdrav Suncu' u Zadru, šteta oko 660.000 kn

Video: Uništio 'Pozdrav Suncu' u Zadru, šteta oko 660.000 kn

Građani su u četvrtak oko 13 sati javili zadarskoj policiji da mlađi muškarac uništava staklene stijenke turističke atrakcije 'Pozdrav suncu'. Vandal je pobjegao na biciklu, ali policija ga je ubrzo privela

VIDEO

Ispred šokiranih prolaznika muškarac je u četvrtak demolirao 'Pozdrav Suncu' u Zadru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

- Zadarska policija u 13:10 zaprimila je više dojava građana kako nepoznati mlađi muškarac uništava staklene stijenke na 'Pozdravu suncu', koji se potom udaljava na biciklu. Trenutno se u službenim prostorijama policije nalazi jedna osoba koja se dovodi u svezu s ovim događajem - rekla nam je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije i dodala da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Iz policije su kasnije dodali da uhićeni muškarac ima 25 godina te da je metalnim predmetom na znamenitosti nanio veliku materijalnu štetu.

Prva procjena štete je preko 660.000 kuna

- Potresen sam ovim barbarskim, vandalskim činom. Uložili smo veliki novac za ovaj projekt. Ovo što se dogodilo me potreslo i kao zaposlenika gradske uprave, i kao građanina Zadra. Cijela instalacije je bila preko 4 milijuna kuna. Trošak će biti znatno veći od ovog pretpostavljanog. Navodno je učinio to s dijelom ograde, ničim izazvan - rekao je pročelnik odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona.

Neslužbeno doznajemo da su muškarca zbrinuli u psihijatrijskoj ustanovi.

POGLEDAJ VIDEO:

Muškarac je razbio 38 solarnih ploča

- Osjećam se grozno i užasnut sam tom činjenicom. Žao mi je te osobe, očito ima teških problema, ali to je kao elementarna nepogoda, ne možete tu ništa nego žaliti. Ne znam što je čovjeka natjeralo na taj čin, to je postupak sumanutog uma. Popravit će se, ali eto, traumatično je saznanje da se uopće moramo baviti tom vrstom problema.  Više ne mogu reći jer još nisam vidio razbijene ploče, tek su mi javili - kazao je arhitekt Pozdrava Suncu Nikola Bašić te dodao da je ta instalacija na vrhu zadarskog Poluotoka nedavno rekonstruirana, ali da ne zna točan iznos počinjene štete i cijene ploča jer uključuju i dobavu i montažu. 

Zadar: Zbog radova ograđena je svjetlosna instalacija Pozdrav Suncu Zadar: Zbog radova ograđena je svjetlosna instalacija Pozdrav Suncu

Upravo su Pozdrav Suncu i Morske orgulje bile projekti koji su oduševili svjetski poznatog glumca Brada Pitta koji je potom pozvao njihovog arhitekta da mu projektira luksuzni resort s hotelom, terenom za golf, restoranima i trgovinama. Namjerava ga graditi  u Zablaću kraj Šibenika.

'Pozdrav suncu' je instalacija arhitekta Nikole Bašića, nalazi se na zadarskoj rivi, odmah uz Morske orgulje.

S tog se mjesta pruža pogleda na zadarski kanal, otoke i zalazak sunca. 'Pozdrav suncu' jedno je od omiljenih mjesta turistima, a sastoji se od tristo višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Istovremeno sa zalaskom Sunca uključuje se posebna rasvjeta ugrađena u krug. 

Mnogi ne znaju da je, osim što je turistička atrakcija, instalacija 'Pozdrav suncu' zapravo mala elektrana. Fotonaponski solarni moduli danju apsorbiraju Sunčevu svjetlost i pretvaraju je u električnu. Cijeli sustav godišnje proizvodi oko 46.500 kWh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.