Obavijesti

News

Komentari 52

Nevjerojatno: Više dozvola treba za pečenje psećih kolača nego za trgovanje plinom

Nevjerojatno: Više dozvola treba za pečenje psećih kolača nego za trgovanje plinom

HERA je kompaniji OMS-Upravljanje 2020. dala dozvolu za trgovinu plinom. U rješenju se vidi i koliko je malo toga trebalo ispuniti da bi se bavili biznisom u kojem se ostvaruju milijarde eura profita

Dok traju pretresi i posljednja ispitivanja uhićenih u velikoj aferi kojom je za stotine milijuna kuna oštećena INA, donosimo i rješenje kojim je tvrtki OMS-Upravljanje regulator, Hrvatska energetska regulatorna agencija, dao dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom na razdoblje od tri godine. 

Uhićenima za pranje novca i zlouporabe s plinom blokirano je 800 milijuna kuna...
Uhićenima za pranje novca i zlouporabe s plinom blokirano je 800 milijuna kuna...

Rješenje su izdali u lipnju 2020. godine, a u njemu se navodi da su utvrdili da je OMS ispunio sve uvjete za izdavanje dozvole propisane Zakonom o energiji i to: 

  • registrirano je za obavljanje energetske djelatnosti
  • tehnički je kvalificirano za obavljanje energetske djelatnosti,
  • u radnom odnosu ima potreban broj stručno osposobljenih djelatnika za obavljanje energetske djelatnosti,
  • raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje energetske djelatnosti,
  • nije mu oduzeta dozvola za obavljanje energetske djelatnosti za koju traži dozvolu u posljednjih pet godina koje prethode godini podnošenja zahtjeva,
  • članovi uprave, odnosno druge njima odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu bili u posljednjih pet godina pravomoćno osuđeni za kazneno djelo protiv gospodarstva. 

 

Iz tog rješenja vidljivo je kako je nevjerojatno malo toga ispuniti da bi se sudjelovalo u biznisu kojim se ostvaruju milijarde eura profita.