Obavijesti

News

Komentari 4

Ni slučajno ne otvarajte! Lažne banke šalju SMS poruke i mailove, tako uzmu tisuće kuna

Ni slučajno ne otvarajte! Lažne banke šalju SMS poruke i mailove, tako uzmu tisuće kuna

Novu računalnu prijevaru zabilježila je policija Vukovarsko-srijemske županije, a žrtva napada tim je putem ostala bez više tisuća kuna.

VIDEO

Ukoliko dobijete SMS poruku ili mail od vaše banke, dobro provjerite je li - legitimno. Novu računalnu prijevaru zabilježila je policija Vukovarsko-srijemske županije, a žrtva napada tim je putem ostala bez više tisuća kuna.

Putem krivotvorene mrežne stranice banke, 24-godišnjakinja iz Gunje na mobitel je primila SMS poruku sa zahtjevom da ažurira aplikaciju internet bankarstva i poveznicom koja je vodila na naizgled vjerodostojnu internetsku stranicu banke. Poveznicu je otvorila, upisala je tamo svoje osobne i financijske podatke te bankovne vjerodajnice i autorizirala otiskom prsta. Banka ju je ubrzo obavijestila o sumnjivim transakcijama - s njenog računa isplaćeno je više tisuća kuna. Tada je shvatila da je prevarena, navodi PU vukovarsko-srijemska.

Protiv počinitelja će podijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo Računalna prijevara. 

Iz policije pozivaju građane na pojačan oprez prilikom davanja i upisivanja osobnih i financijskih podataka. Navode kako ova vrsta prijevare započinje porukom s nepoznatog broja ili e-poštom koja naizgled dolazi od banke i obično sadrži poveznicu koja vodi na lažnu stranicu banke, gdje će tražiti da otkrijete svoje osobne i financijske podatke. Takve lažne stranice izgledom su gotovo identične kao legitimne stranice. Često će tamo iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice, a tako nešto prave stranice banke ne koriste. Na lažnim stranicama često se požuruje korisnika i imaju lošiji dizajn ili pogreške u pisanju i gramatici.  Iz PU vukovarsko-srijemske navode da uvijek provjerite poveznicu kojoj prisupate te ju pišite ručno. Preporučuje se korištenje preglednika koji omogućuje blokiranje skočnih prozora koji često iskaču na lažnim stranicama. Dodaju i da će banke upozoriti kada treba skrenuti pozornost na nešto važno.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.