News

Komentari 72

Neil Armstrong je bio u šoku kada je vidio kako kolju kokoš

Neil Armstrong je bio u šoku kada je vidio kako kolju kokoš

Josip Kotnik poveo je slavne astronaute Armstronga, Collinsa i Aldrina na rutinski izlet u selo pokraj Zagreba. Kad su vidjeli kako se priprema kokoš, bili su šokirani

Kad su vidjeli kako se priprema kokoš za ručak (odsijecanje glave i čerupanje) ostali su zapanjeni, skoro kao kad su išli na Mjesec. Amerikanci su ipak navikli na gotovu hranu, kaže nam danas sin inženjera Josipa Kotnika, Zoran.

Josip Kotnik, hrvatski stručnjak za astronautiku i čovjek koji je na televiziji Zagreb prenosio spuštanje na Mjesec, družio se s astronautima Apolla 11, koji su u Jugoslaviju došli u listopadu 1969. Na izlet ih je odveo izvan protokola.

Josip Kotnik je imao više od 20 patenata za dijelove raketa u JNA, ali mu nikad nisu priznati. Bio je pukovnik sa završenim fakultetima ekonomije i elektrotehnike. Osim slavnog američkog trojca, poznavao je Wernhera von Brauna i Hermanna Obertha, tvorce V1 i V2 raketa, kao i Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru.

Nakon rada u JNA s raketama osnovao je komisiju za informatiku 1972. godine.

- Idejni je tvorac SRCA. Konstruirao je žiroskop primijenjen u američkom svemirskom programu Apollo - prisjetio se njegov sin Josip, koji je često išao na putovanja s ocem.

- Jednom je u Bribiru kod Novog Vinodolskog prikazao film o svemirskom šatlu. Nakon filma u učionicu su ušli njemački astronauti iz filma. Djeca su ostala šokirana - istaknuo je Kotnik, čiji je otac umro 1990. godine.

Mike iz Garešnice neopjevani je heroj pothvata leta na Mjesec

Ovo je najbolja letjelica kojom sam ikad upravljao, zapisao je Mike Collins u kabini Saturna V čiji je inženjer bio Mike Vucelić. Zadatak mu je bio ukloniti greške pri letu, kao i uvesti inovacije pri budućim misijama Apolla u svemiru. Vucelić je rođen u Garešnici, a preminuo je 2012. u 82. godini, samo dva tjedna nakon Armstronga.

Najčitaniji članci