Obavijesti

News

Komentari 15

'Nije bilo političke volje'. To je tvrdnja koja je pokopala SDP i koja će ga pokopati na izborima

'Nije bilo političke volje'. To je tvrdnja koja je pokopala SDP i koja će ga pokopati na izborima
1

Na pitanje novinarke N1 zašto SDP na vlasti nije išao u promjenu izbornih jedinica, Arsen Bauk je odgovorio da za to "nije bilo političke volje". Zašto bi onda birači imali volje glasati za stranke koje nemaju političke volje?

VIDEO

"Nije bilo političke volje", odgovorio je Arsen Bauk novinarki N1 televizije na pitanje zašto SDP-ova vlada nije išla u promjene izbornih jedinica koje je Ustavni sud još prije deset godina proglasio neustavnima.

I to je rečenica koja je stajala SDP ostanka na vlasti i koja će stajati SDP dolaska na vlast.

Jer ako SDP nema političke volje mijenjati i popravljati Hrvatsku, jednom u desetljeću kad se dokopa vlasti, kako onda može očekivati od svojih birača da pokažu volju za izlaskom na birališta i za glasanjem za stranke koje priznaju da nemaju političke volje za promjenama.

Jednom u desetljeću

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SDP jednom u deset godina pobjeđuje na izborima. I umjesto da u tom kratkom boravku na vlasti napravi apsolutno sve kako bi pokazao da ima želju, volju i hrabrost za promjenama, on obično kalkulira i kombinira u nadi da bi mogao nekako zaraditi bodove za drugi mandat.

I obavezno promaši.

SDP ne samo da nije imao političke volje za izmjenom izbornih jedinica, već nije imao volje ni za zakonskom zabranom ustaških obilježja, što sada žestoko zahtijeva od HDZ-ove vlade. 

Sjedili na rukama

Općenito, vlada Zorana Milanovića, u kojoj je Bauk bio ministar uprave, tri godine sjedila je na rukama (ili u Taču) i trpjela napade radikalne desnice, ali i ignorirala kritike vlastitih birača zbog pasivnosti i konformizma, da bi reagirala tek kad je bila pritisnuta uza zid (zakon o registriranom partnerstvu kao odgovor na referendum o braku) ili kad je u četvrtoj godini vlasti kupovala glasove kroz zakon o švicarcima.

Za sve ostalo, kako čujemo, "nije bilo političke volje".

Birači su pasivni?

Istodobno, oporba često optužuje svoje birače zbog pasivnosti, zbog toga što na dan izbora ostaju doma i propuštaju dragocjenu priliku smijeniti HDZ i promijeniti vlast. Ali zašto bi birači bili voljni glasati za one koji nemaju političke volje koristiti svoj jedan mandat u desetljeću kako bi ostavili trag i proveli promjene?

Zašto bi birači koristili svoju dragocjenu priliku, a stranke koje biraju potom tu svoju dragocjenu priliku bacaju u vjetar?

Pobjeđuje tko ima volju

SDP vrlo rijetko ima šansu biti na vlasti i često tu šansu nije koristio kako je trebao i mogao, naivno vjerujući da će kalkuliranjem i netalasanjem nekako osigurati ostanak na vlasti. To se nikad nije dogodilo. Još gore, imao je šansu napraviti promjene za koje je znao da ih HDZ, u vlastitom interesu, neće provesti.

Pa je tu šansu opet propustio.

I zbog toga događa se uvijek isto: na vlast dolazi stranka koja pokazuje veću političku volju. Za samim vladanjem, ali i za korištenjem vlasti za uhljebljivanje, pogodovanje, haračenje, za korupciju, kriminal, za vlastitu promociju, kao što pokazuje volju za udovoljavanje svojim biračima.

Ono što SDP uporno odbija učiniti. 

Ako SDP pati od nedostatka političke volje, onda će ih birači zbog toga adekvatno nagraditi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto