News

Komentari 14

Nije bio vuk samotnjak: Kako je Fejzulai došao do centra Beča?

Nije bio vuk samotnjak: Kako je Fejzulai došao do centra Beča?

Kujtim Fejzulai je u napadu koristio pušu Zastava M-70 iz Kragujevca, koju su teroristi koristili u napadu u Parizu 2015. godine, ali nije poznato kako ju je Fejzulai nabavio

Austrijska policija još nije uspjela otkriti kako je Kujtim Fejzulai, organizator terorističkog napada u Beču prije tjedan dana, došao u centar grada, što bi moglo poljuljati teoriju o napadu "vuka samotnjaka".

Naime, Fejzulai je živio u 22. bečkom okrugu, što je čak sedam kilometara dalje od mjesta napada, pa ostaje pitanje kako je noseći oružje došao do centra grada. Policija trenutno analizira sve video snimke nadzornih kamera, kako bi utvrdili rutu kojom se kretao, ali i eventualne pomagače, javlja Tanjug.

POGLEDAJTE VIDEO Tko je napadač Kujtim Fejzulai?

Čini se zasad kako nije u centar došao gradskim prijevozom, a isključena je mogućnost da je došao pješke. Međutim, policija dosad nije otkrila nikakav automobil koji je Fejzulai eventualno mogao koristiti, pa je sve izvjesnije da je imao pomogače i da Fejzulai nije samostalno djelovao.

Osim toga, policija i dalje istražuje otkud Fejzulaiju oružje i koji arsenal je koristio. Među ostalim je imao automatsku pušku Zastava M-70 iz Kragujevca. Ta se puška radi na tehnici kalašnjikova, ali se ne zna gdje ju je Fejzulai nabavio. Isti tip puške se koristio u terorističkim napadima u Francuskoj 2015. godine. 

Francuski mediji su tada pisali da je oružje iz kragujevačke tvornice tijekom rata devedesetih završilo na crnom tržištu i da ga otad često koriste kriminalci i džihadisti.

Austrijski mediji objavili su da su se islamisti iz Austrije, Njemačke i Švicarske, među njima i Fejzulai, sastali u srpnju u Beču.

Najčitaniji članci