Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Nije im valjalo: Kopali po arhivi i našli zaboravljenog Ujevića

Zaposlenici knjižnice u Vrgorcu prekopali su kutije u koje su prije gotovo 30 godina stavljene knjige za otpis. Našli su prve pjesme kultnog hrvatskog pisca...

Foto: 24sata.hr
2 komentara

Nema šanse da je damo na posudbu. Sad kad smo otkrili kakav je to raritet, čuvat ćemo je da se ne raspadne, rekao je Jure Divić, zamjenik ravnatelja Gradske knjižnice u Vrgorcu.

Tijekom uređivanja knjiške građe našao je 80 godina staru knjigu ponajboljeg hrvatskog pjesnika, esejista i kritičara Tina Ujevića na ćirilici. Objasnio je da su se devedesetih godina iz knjižnica morale micati knjige na ćirilici. Tako su učinili i u vrgoračkoj. Sad je Divić odlučio malo prekopati arhivu kako bi vidio ima li koja knjiga koja je još u dobrom stanju, a otpisana je davnih dana. Prebirao je po brojnim kutijama u skladištu. Odjednom je ugledao već požutjelog, ali još savršeno očuvanog Ujevića.

- Koliko sam uspio shvatiti iz predgovora, riječ je o prvim pjesmama Tina Ujevića - rekao je Divić. Dodao je da se o knjizi pod naslovom “Pesme” raspitivao i kod drugih poznavatelja književnosti, ali nitko od njih nije čuo da postoji Ujevićeva zbirka iz 1937. godine na ćirilici.

- Zbirka je pravi misterij. U njoj ne postoji nikakav trag, nikakav žig. Sve knjige koje imamo su kupljene ili donirane, uvijek imaju neku oznaku. Ova nema - tvrdi Jure. Knjiga će postati dio zavičajne zbirke koju i inače u najvećem obimu čine Ujevićeve knjige, jer je Vrgorac njegov rodni grad.

- Već imamo Ujevića iz 1961. godine i bili smo uvjereni da imamo njegovo najstarije djelo. Međutim, u ovoj njegovoj zbirci su njegove prve pjesme iz 1920. godine - otkrio je Divić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message