Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Nije im valjalo: Kopali po arhivi i našli zaboravljenog Ujevića

Zaposlenici knjižnice u Vrgorcu prekopali su kutije u koje su prije gotovo 30 godina stavljene knjige za otpis. Našli su prve pjesme kultnog hrvatskog pisca...

Foto: 24sata.hr

Nema šanse da je damo na posudbu. Sad kad smo otkrili kakav je to raritet, čuvat ćemo je da se ne raspadne, rekao je Jure Divić, zamjenik ravnatelja Gradske knjižnice u Vrgorcu.

Tijekom uređivanja knjiške građe našao je 80 godina staru knjigu ponajboljeg hrvatskog pjesnika, esejista i kritičara Tina Ujevića na ćirilici. Objasnio je da su se devedesetih godina iz knjižnica morale micati knjige na ćirilici. Tako su učinili i u vrgoračkoj. Sad je Divić odlučio malo prekopati arhivu kako bi vidio ima li koja knjiga koja je još u dobrom stanju, a otpisana je davnih dana. Prebirao je po brojnim kutijama u skladištu. Odjednom je ugledao već požutjelog, ali još savršeno očuvanog Ujevića.

- Koliko sam uspio shvatiti iz predgovora, riječ je o prvim pjesmama Tina Ujevića - rekao je Divić. Dodao je da se o knjizi pod naslovom “Pesme” raspitivao i kod drugih poznavatelja književnosti, ali nitko od njih nije čuo da postoji Ujevićeva zbirka iz 1937. godine na ćirilici.

- Zbirka je pravi misterij. U njoj ne postoji nikakav trag, nikakav žig. Sve knjige koje imamo su kupljene ili donirane, uvijek imaju neku oznaku. Ova nema - tvrdi Jure. Knjiga će postati dio zavičajne zbirke koju i inače u najvećem obimu čine Ujevićeve knjige, jer je Vrgorac njegov rodni grad.

- Već imamo Ujevića iz 1961. godine i bili smo uvjereni da imamo njegovo najstarije djelo. Međutim, u ovoj njegovoj zbirci su njegove prve pjesme iz 1920. godine - otkrio je Divić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message