Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
71 komentara

'Nije kriva': FBI završio istragu o e-mailovima Hillary Clinton

Šef FBI-ja rekao je kako ostaju pri stajalištu iz srpnja kada su utvrdili da se Hillary Clinton ponašala neodgovorno, ali nije svjesno prekršila niti jedna zakon

Democratic presidential nominee Hillary Clinton speaks at a rally at Truckee Meadows Community College in Reno
Foto: AARON P. BERNSTEIN
71 komentara

Istragu oko e-mailova Hillary Clinton smo završili i nema dokaza bilo kakvih kriminalnih radnji, piše u pismu koje je James Comey, šef FBI-ja poslao u nedjelju članovima Kongresa. Dodao je kao protiv Clinton neće pokrenuti nikakav postupak. Riječ je o novim e-mailovima koji su nedavno otkriveni. Clinton su zbog e-mailova istraživali i u srpnju. Šef FBI-ja kaže kako ostaju pri stajalištu iz srpnja kada su utvrdili da se Clinton ponašala neodgovorno, ali nije svjesno prekršila niti jedna zakon.

Clinton je naime, u podrumu svoje kuće imala privatan e-mail server koji nije koristila samo za osobne, nego i za službene potrebe kao šefica američke diplomacije. Odluka FBI-ja stigla je samo dva dana prije predsjedničkih izbora. FBI se u svojoj istrazi koncentrirao na pitanje jesu li strogo povjerljive državne informacije prolazile preko njezina privatnog servera. I ako jesu, je li državna tajnica time prekršila zakon. 

U prosincu 2014. Clinton je istražiteljima predala oko 30.000 emailova. Uz par iznimki, većina ih je u međuvremenu objavljena. Međutim, Clinton je izbrisala dodatnu 31.000 tisuću mailova, one koje je smatrala privatnom prepiskom, poput planova za vjenčanje kćeri Chelsea, majčina pogreba, satova joge i obiteljskih planova za odmor.

O e-mailovima koje je Hillary Clinton slala oglasio se i osnivač Wikileaksa Julian Assange. On ne smatra da je Clinton u cijeloj priči sasvim nevina.  Assange je u intervjuu naveo i e-mail u kojem je Hillary u kolovozu 2014. godine bliskom suradniku Johnu Pedesti napisala sljedeće:
- Trebamo iskoristiti naša diplomatska i tradicionalno obavještajna sredstva da izvršimo pritisak na vlade Katara i Saudijske Arabije, koje pružaju tajnu financijsku i logističku podršku ISIL-u i drugim radikalnim sunitskim grupama u regiji. Taj je e-mail objavio Wikileaks. Assange kaže da je ta izjava važna jer američka vlada nikad nije javno uvažila da ove države financiraju ISIL. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message