Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije vidio svoju kćer 337 dana: 'Bojim se, ona je teško bolesna'

Maltežanin Andreas Wil Gerdes kćer (2) je posljednji put vidio 22. prosinca 2016. godine. Njegova bivša partnerica, Siščanka Anika de Viler, dovela je kćer iz Malte u Hrvatsku...

GNK Dinamo - NK Lokomotiva
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
21 komentara

Bojim se za sigurnost i zdravlje kćeri. Teško je bolesna, majka ne vodi brigu o njezinu zdravlju, a na Malti je imala svu potrebnu medicinsku skrb, kazao nam je malteški poduzetnik Andreas Wil Gerdes. 

Dvogodišnju kćer Aureliju Vilera Avila posljednji put je vidio 22. prosinca 2016. godine. Njegova bivša izvanbračna partnerica, Siščanka Anika de Vilera (36), koju prate mnoge afere, tad je s bebom otišla iz njihova obiteljskog dom. Strahujući da bi mogla s djetetom pobjeći s Malte, zatražio je da se Aurelijina putovnica deponira na malteškom sudu te je od suda isposlovao zabranu odvođenja djevojčice.

Unatoč tome Anika je uspjela u veljači ove godine u Hrvatskoj pribaviti hrvatsku putovnicu za Aureliju te je, bez očeva znanja, u ožujku odvesti s Malte. 

Foto: Promo Anika de Vilera

Otad traje njegova borba s hrvatskim pravosuđem. Prije dva mjeseca doselio se u Zagreb kako bi bio bliže kćeri te je napokon ponovno zagrlio i poljubio. 

- Imali smo 3. listopada dogovoren sastanak u Centru za socijalnu skrb Donji Grad, gdje sam, nakon svih ovih mjeseci, napokon trebao vidjeti Aureliju. Anika ju je trebala dovesti, no nije se pojavila. Umjesto toga, ja i Anikina majka Silvana Mrsić-Tramošljanin završili smo na policiji jer nas je lažno optužila da smo je napali na ulici - ogorčen je Andreas.

Kako nam kaže, Aniku su slučajno sreli 1. listopada oko 20 sati u Frankopanskoj ulici. Andreas je stajao postrani, a njena majka pokušala je s njom razgovarati dozivajući je. 

Nisu ni slutili da ih je Anika sljedećeg dana prijavila policiji. Nakon nekoliko sati provedenih u policijskoj jedinici za zadržavanje, Andreas i Silvana pušteni su uz prekršajnu prijavu za obiteljsko nasilje. Sud im je izrekao i zabranu približavanja Aniki na udaljenosti od 150 metara. Na rješenje su se žalili.

- To je apsurd! Pa ja u Zagrebu stanujem na udaljenosti manjoj od 150 metara. Zar bih trebao mijenjati boravište - pita se Andreas. 

GNK Dinamo - NK Lokomotiva | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL Malteški poduzetnik Andreas Wil Gerdes u Zagreb je doputovao sa starijom kćeri Mayom Aminom (4)

Ogorčen je i ponašanjem socijalne radnice koja vodi slučaj. 

- Kako je moguće da ona ne zna za odluku suda u Sisku, koji se proglasio nenadležnim i zaključio da je u utvrđivanju skrbništva nadležan jedino sud na Malti? Uopće nisu uzeli u obzir psihijatrijsko vještačenje provedeno nad Anikom u Njemačkoj 2008. godine u kaznenom postupku koji se protiv nje vodio. Ona je 2010. godine deportirana iz Njemačke, a iza nje su ostali mnogi vjerovnici koji je i danas traže - tvrdi Andreas te sve potkrepljuje dokumentacijom.

U Zagrebu boravi s drugom kćeri, Mayom Aminom (4), kojoj također nedostaje sestrica. Andreas je u Zagrebu protiv Anike, putem odvjetnika, podnio nekoliko kaznenih prijava. I on i Anika na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu zatražili su određivanje privremene mjere o tome s kojim će roditeljem Aurelija živjeti. 

Iz Centra za socijalnu skrb Zagreb odgovorili su nam da su u ovom slučaju, u skladu s Obiteljskim zakonom, proveli postupak obveznog savjetovanja, nakon kojeg se pokreće postupak na sudu radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi.

Odvjetnica: Ne dajemo nikakve izjave

Postupci su još u tijeku. Ne dajemo nikakve izjave, kazala nam je odvjetnica Anike de Vilera Eleonora Katić. Anikin burni život mogao bi poslužiti kao predložak za film ili roman. U Njemačkoj je priređivala zabave predstavljajući se kao kći bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te kao šogorica bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message