Obavijesti

News

Komentari 5

'Nikad nisam čuo da bi Glavaša povezivali s ubojstvima civila'

'Nikad nisam čuo da bi Glavaša povezivali s ubojstvima civila'
1

Na suđenju Branimiru Glavašu i drugim svjedočio je Zlatko Kramarić, ratni gradonačelnik Osijeka, koji nije čuo da bi se Glavaša spominjalo kao odgovornog za likvidacije Srba u Osijeku 1991.

VIDEO

Branimir Glavaš i ja smo politički neistomišljenici, ali naši ljudski odnosi su korektni - rekao je Zlatko Kramarić na suđenju u predmetima "garaža" i "selotejp". Kramarić, veleposlanik u Albaniji, na Županijski sud u Zagrebu stigao je iz Tirane. 

Rekao je kako je 1991. godine bio predsjednik Skupštine Općine Osijek te kako je tijekom rata u Osijeku poginulo 1500 ljudi.

- O pogibiji 10 civila koji se spominju u optužnici ne znam ništa osim onog što sam pročitao u medijima- rekao je Kramarić koji je, tvrdi, uvijek pokušavao biti smirujući faktor. Dodao je kako je stalno bio u Osijeku i da nikada nije vidio vozilo koje su zvali BOB, kao i da je taj naziv (Branimirova osječka bojna), medijska konstrukcija koja se pojavila '90-ih. 

- Vezano za moju knjigu "Gradonačelniče, vrijeme je" čiji se detalji s jedne stranice navode u nepravomoćnoj osuđujućoj presudi Glavašu i ostalima, želim reći kako knjiga nije utemeljena na stvarnim činjenicama i nije dnevnik- rekao je Kramarić. 

Svjedočio je i Džemal Paloš zvani Kobra nepravomoćno osuđen na četiri godine jer je nožem usmrtio Antu Škembera u autobusa koji sa zagrebačkog  Glavnog kolodvora vozi za Veliku Goricu. 

- O ratnim zbivanjima u Osijeku 1991.godine  ne znam niša niti sam imao osobne kontakte s Glavašom. Kad je počeo rat bio sam aktivni policajac i u Pakracu sam bio zapovjednik dragovoljcima. Mi smo tamo zarobili dosta oružja koje sam poslije izdavao kome je trebalo. Dio je išao i za Osijek, Glavašu. To oružje sam izdavao Jozi Joviću Livoru. Sjećam se da je jednom prilikom ušla žena i pitala što od oružja ona može dobiti. Predstavila se kao Gordana Getoš Magdić i rekla kako oni nemaju veze s Osijekom, da su Baranjci, pripadnici internacionalne brigade i da im je zapovjednik Zulu. Imam i papire, koje sam tada sačinio,  na kojima je navedeno njezino ime i broj osobne iskaznice- rekao je Paloš.

Dodao je kako je, nakon što je vidio da je Glavaš uhićen i da štrajka glađu, otišao do suca istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenka Posavca kojem je pokazao te dokumente. Potom je o tome napisao izjavu i ovjerio je kod javnog bilježnika. 

'Glavaš je pitao što se zbiva i naredio da ubijemo zatočenika'
'Glavaš je pitao što se zbiva i naredio da ubijemo zatočenika'

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Prije toga  pravomoćnu presudu Glavašu i drugima ukinuo je Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.