Obavijesti

News

Komentari 23

Nikolina ima svoj satelit: 'Drago mi je da su ga nazvali po meni!'

Nikolina ima svoj satelit: 'Drago mi je da su ga nazvali po meni!'
16

TEK JOJ JE OSAM GODINA Crtež Nikoline Rudić iz Ražanca na temu svemira pobijedio je na natječaju Europske komisije

VIDEO

To je svemir. Tu su planeti, zvijezde i raketa. Napravila sam ih od kolaža i šljokica, pokazuje nam Nikolina Rudić, osmogodišnja djevojčica iz Ražanca kraj Zadra, svoj pobjednički crtež.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: 

Pokretanje videa...

Video vijesti 04.10.2020. 01:09

Europska komisija koncem lanjske i početkom ove godine organizirala je natječaj za djecu iz Hrvatske, Norveške i Švicarske. Trebalo je nacrtati sliku onoga što ti prvo padne na pamet kada razmišljaš o svemiru. Nikolina je pobijedila u oštroj konkurencije nadarene dječice, među njih 1544 iz Hrvatske.

Po imenu svakog od tri mala pobjednika nazvan je satelit iz europskoga sustava satelitske navigacije Galileo. Jedan se umjetni nebeski objekt iznad naših glava tako zove Nikolina Rudić! Dobila je diplomu i model “svojeg” satelita u mjerilu 1:25.

Tata joj je pomorac 

- Drago mi je da se satelit zove po meni - kaže djevojčica čije ime nosi jedan od 30 satelita u sklopu neovisnog globalnog navigacijskog satelitskog sustava Europske unije. Služi za upravljanje prijevozom, traganje i spašavanje, poljoprivredu i za usluge koje se temelje na određivanju lokacije.

- Moj tata je pomorac. Njegov brod možda plovi baš prema tom satelitu. To bih baš voljela - kazuje nam draga djevojčica dok pogledom tražimo po nebu gdje bi se njezin satelit mogao skriti.

Nikolinina mama Barbara Rudić (41) nam kaže da razrednica potiče klince na umjetničko izražavanje i da često šalje njihove radove na natječaje.

Nagrada za životno djelo 

- Rekla mi je da je ovaj rad poslala u zadnji tren, nekoliko minuta prije isteka roka u ponoć. Nikolina jako voli crtati i slikati, stvarno uživa u tome. I ranije je osvajala prva mjesta i dobivala nagrade. Nikolina je jednostavno dijete, voli se igrati s prijateljima, istraživati, umjetnički se izražavati, a najviše roniti u moru. Jako smo sretni što smo se vratili iz Njemačke prije tri godine. Nismo požalili i nikad se ne bi vratili. Tu je život puno opušteniji, prihvaćeni smo i svi su uvijek spremni pomoći i osjećamo se dobrodošlo. A to što se ne bojimo pustiti djecu da se igraju vani je neprocjenjivo. Kupala se i uživala cijelo ljeto. Istina, malo manje imamo nego što bismo imali da smo vani, ali sreća je u sitnicama - kaže mama, sretna što je svakog jutra čeka pogled na more i Velebit.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ražanca, Nikolina je dobila nagradu za životno djelo! A ima samo osam godina i tek počinje živjeti.

- Za Dan općine dobila je nagradu za životno djelo i zahvalnicu. Time su htjeli potaknuti mlade da dobiju volju da dalje rade i trude se - kaže mama Barbara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21