Obavijesti

News

Komentari 20

'Nisam htjela pobjeći iz Ukrajine bez haskice Zaire. Nosila sam je 12 kilometara, sve do granice...'

'Nisam htjela pobjeći iz Ukrajine bez haskice Zaire. Nosila sam je 12 kilometara, sve do granice...'

Indijska studentica, Arya Aldrin (20) i njezino petomjesečno štene, Zaira, prošle su dugo putovanje od grada Vinice do Rumunjske, odakle je evakuirana letom indijske vlade

Indijska studentica, Arya Aldrin (20) i njezino petomjesečno štene, Zaira, prošle su dugo putovanje od grada Vinice do Rumunjske, odakle je evakuirana letom indijske vlade, piše BBC

'Nisam je mogla samo tako ostaviti'

- Što god da se dogodi, ne mogu napustiti Zairu - prepričava Arya koja je odbila pobjeći iz Ukrajine bez svog sibirskog haskija.

Na putu prema rumunjskoj granici morala je hodati 20 km i nositi Zairu veći dio puta dok je imala bolove u leđima. Njezina odanost životinji dobila je većinom pohvale, iako su se neki pitali zašto bi indijska vlada trebala smjestiti životinje na letove za evakuaciju kada su ljudi u opasnosti. Međutim, Zaira nije zauzimala prostor namijenjen ljudima nego je od Rumunjske do Delhija putovala u kavezu u teretnom dijelu aviona, objasnila je Arya.

- Ja sam studentica medicine, naučeni smo spašavati živote bez diskriminacije. Da sam ostavila Zairu to nikome ni bi pomoglo - kaže Arya.

Pogledajte video:

Prijatelji i rodbina savjetovali su da ode bez psa

Arya je 2020. godine otišla u Ukrajinu na studij na National Pirogov Memorial Medical University u Vinici. Brzo je stekla prijatelje, mnoge iz svoje matične države, Kerale, i svidjelo joj se živjeti tamo.

Prijateljica, koja je znala da voli životinje, poklonila joj je dvomjesečno štene u prosincu 2021. godine. Ubrzo su postale nerazdvojne, a kada bi ostala sama kod kuće dok je Arya pohađala nastavu, Zaira bi čak odbijala jesti. Arya je pak često odbijala pozive prijatelja kako ju ne bi ostavila samu.

Cijelo vrijeme strahovala je što će biti sa Zairom ako situacija postane ozbiljna i počne rat. Dobronamjerni prijatelji i rodbina savjetovali su joj da psa preda nekome privremeno, no Arya je to odbila.

- Znala sam da je nitko drugi neće voljeti i maziti kao ja - rekla je.

Kada nije bilo druge nego da se evakuira, Aryina majka je podržala njezinu odluku da sa sobom povede i Zairu. Njezin se otac u početku nije slagao, ali je na kraju pristao.

Zairu je morala nositi skoro 12 km i hodati do granice

Usred krize, uspjela je doći do putovnice za kućne ljubimce, papira za cijepljenje i mikročipa u jednom danu, uz pomoć propisa i službenika za kućne ljubimce. Arya i Zaira, zajedno s prijateljem, napustili su Vinicu u grupi 26. veljače, dva dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Sutradan su autobusom krenuli prema rumunjskoj granici, ali morale su izaći 20 km od granice zbog dugih redova vozila koja su čekala na prijelaz te su ostatak puta prehodale. Arya je unatoč boli u leđima psa nosila većinu puta.

- Mora da sam balansirala na jednoj nozi više od sat vremena. Samo sam stajala grleći Zairu i plakala. Htjela sam da se možemo vratiti nazad u Vinicu čak i ako je opasno - prisjetila se Arya

Zairu je morala nositi 10 do 12 km jer je u jednom trenutku počela šepati, a na granici su čekale oko sedam sati.

Uspjele su doći do Indije

Kada je konačno došao njihov red, Aryin prijatelj uspio je prijeći, ali nju i Zairu je gurnula grupa studenata. Zatim je podigla Zairu, što je privuklo pozornost ukrajinskog vojnika i on im je dopustio da prođu.

Prvo su odvedene u sklonište u Rumunjskoj gdje su dobile hranu i vodu. Zatim su satima čekali da ih odvedu u drugo sklonište, bliže međunarodnoj zračnoj luci Henri Coandă u Bukureštu. Ovdje im je rumunjska policija kojoj se svidjela Zaira dala još hrane i pomogla da dođu taksijem do zračne luke.

Let im je nekoliko puta odgođen dok napokon nisu stigle do aerodroma Kochi u Indiji, gdje su ih dočekali novinari jer se njena priča u međuvremenu proširila.

Iako se brinula da će se sibirski haski, čije je gusto krzno štiti od jake hladnoće, mučiti po toplom vremenu u Indiji. Zaira je to dobro prihvatila.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<