Obavijesti

News

Komentari 409

'Nisam požalio što sam otišao u Njemačku. Ne želim natrag'

'Nisam požalio što sam otišao u Njemačku. Ne želim natrag'
1

Dvojica donedavnih Osječanina koji su preselili u Njemačku o stalnom povratku u Hrvatsku ni ne razmišljaju. Ne vide perspektivu, a kao i većina žele živjeti u uređenoj državi gdje će se cijeniti njihov rad...

VIDEO

Nakon što je dobio otkaz u firmi u kojoj je radio osam godina, 34-godišnji Mario Sarga iz Osijeka spakirao se i otišao u Njemačku.

Mario je već od ranije poznat našoj javnosti, kada je privukao pažnju javnosti komentiranjem lošeg odnosa hrvatskih poslodavaca prema djelatnicima i smanjenje PDV-a od jedan posto, što je Vlada razmatrala kao mjeru sprečavanja iseljavanja.

Nezadovoljan uvjetima rada i lošim životnim standardom u Hrvatskoj, odlučio je kao i mnogo njegovih sugrađana sreću potražiti vani. Za Maria je sretna okolnost bila što je njegov cimer Zoran Marinković, također Osječanin, prije više od tri godine, pripremio teren. Kada je saznao za slobodno radno mjesto, pozvao je Marija, pomogao mu oko smještaja jer je i sam prošao početničke muke.

Odlično je. Dođite i uvjerite se

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon šest mjeseci u njihovom novom domu u dražesnom njemačkom mjestu Shwarzach, nedaleko od Münchena, javila mu se novinarska ekipa Glasa Slavonije

Nazvali su ga i pitali kako mu je tamo, a on je odgovorio: 'Odlično, evo dođite i uvjerite se!'

'Odlazim. Ni u Njemačkoj nije bajno, znam to, ali ima posla...'
'Odlazim. Ni u Njemačkoj nije bajno, znam to, ali ima posla...'

O razlozima odlaska iz Hrvatske, ali i tome što ga je zateklo u novoj životnoj i radnoj sredini, Mario je kazao: 

- Ne mogu reći da je novac jedini problem. Problem je sve drugo kod nas. Od završetka školovanja promijenio sam desetak poslova uglavnom zato što poslodavac nije plaćao, ili sam postao višak radne snage ili sam dugi niz godina radio na određeno, kao što sam posljednjih osam godina radio u TDR-u. Sve se svodi na samovolju hrvatskih menadžera koji umjesto da zaštite zaposlenike, još ih i zakidaju za njihova prava. To nije tako u drugim zemljama gdje posluju te multinacionalne kompanije. Ovdje, u Njemačkoj, kako se dogovoriš s poslodavcem, tako je. Nema sitnih slova koja si trebao čitati u ugovoru, pa si na kraju zakinut za svoja prava i novac. Zaposlenika se poštuje, a odmor i slobodni dani su zakon. Sasvim neka druga priča - objasnio je Mario za Glas Slavonije.

- Vidite kako nam je - kažu zadovoljni Osječani. 

Selo u kojem žive je prekrasno, poslovi ništa naporniji nego u Hrvatskoj, a plaće i više nego solidne. Početničke budu nešto ispod dvije tisuće eura, ali uz zalaganje, brzo se napreduje što se i financijski odražava na plaću. Prostran, moderno uređen dvosobni stan, iznajmili su za svega 500-tinjak eura, u što su uključene i režije.

Kažu da bi mjesečni najam za takav stan u Münchenu bio oko 1400 eura, no kako obojica rade u okolici, odgovara im stanovati u Schwarzahu, koji je samo sat i pol vožnje udaljen od glavnog grada Bavarske. Novim sugrađanima zadovoljna je i lokalna zajednica, potvrdio je načelnik općine Georg Edbauer.

Porast migracija zbog posla

- Ljudi koji dolaze u naše mjesto i naše okruženje su vrijedni ljudi, koji žele raditi, a ne stvarati probleme i nama je drago što su tu. Mislimo da je to za našu zajednicu pozitivno - istaknuo je Edbauer.

Potresna ispovijed Slavonca: 'Mladi to vide i zato odlaze...'
Potresna ispovijed Slavonca: 'Mladi to vide i zato odlaze...'

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme bilježi se porast dolazaka radnika iz istočne Europe, no smatra da nema bojazni jer su njemačkom gospodarstvu potrebni takvi radnici. Zanimljivo je i da njemačko stanovništvo bilježi migracije zbog posla. Istina u manjem broju, ali na daleko većoj udaljenosti nego onoj koju prelaze Hrvati. Velike tvornice sele svoja postrojenja u Kinu, Indiju i Meksiko. Upravo je gotovo polovica stanovnika susjednog sela otišla u Meksiko BMW već dugi niz godina ima svoje tvornice. Velik je odljev radnika i u Kinu, objasnio je Edbauer. 

Dvojica donedavnih Osječanina o stalnom povratku u Hrvatsku ni ne razmišljaju. Ne vide perspektivu, a kao i većina žele živjeti u uređenoj državi gdje će se njihov rad cijeniti na odgovarajući način. A za njih je to Njemačka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 409
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag