Obavijesti

News

Komentari 63

'Nismo vojnicima uzeli pištolje, nego nema potrebe da ih nose'

Vezano uz napise medija o tome kako su pripadnicima hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu oduzeli pištolje, MORH je poslao priopćenje

VIDEO

Vezano uz napise medija o tome kako su pripadnicima hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu oduzeli pištolje, MORH je poslao priopćenje. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Vezano za napise objavljene danas, 9. listopada 2013. u nekoliko dnevnih novina, o oduzimanju pištolja pripadnicima hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, Ministarstvo obrane RH donosi sljedeće reagiranje.

Nedavno provedenom raščlambom vezanom za pravila uporabe snaga i nastavak sudjelovanja hrvatskih snaga u Afganistanu, zaključeno je da u budućim kontingentima dio pripadnika nema potrebu za nošenjem kratkog osobnog naoružanja.

 I pored toga što se tijekom obuke svi pripadnici osposobe za sigurno rukovanje osobnim naoružanjem, povremeno se događaju nepravilnosti, uglavnom uzrokovane ljudskim faktorom. Upravo zbog toga, pojačan je intenzitet obuke u rukovanju osobnim naoružanjem u području operacije ISAF, ali takvi događaji ubrzali su i odluku o povlačenju dijela osobnog kratkog naoružanja, ali samo za one pripadnike OS RH kojima ono nije potrebno za izvršenje zadaća u misiji.

Uzevši u obzir trenutna pravila uporabe snaga utvrđeno je da od 210 pripadnika 22. hrvatskog kontingenta, njih 60 na vojničkim dužnostima zbog prirode obavljanja svojih zadaća nema potrebu za nošenjem kratkog osobnog naoružanja, dok preostali dio od 150 pripadnika (časnika, dočasnika i vojnika) radi prirode zadaća imaju potrebu za nošenje kratkog naoružanja te ih isti imaju i nose. Slijedom navedenog donesena je i Zapovijed načelnika GS OS RH  temeljem koje je 60 pripadnika 22. HRVCON-a ISAF razdužilo kratko osobno naoružanje, te trenutno za osobnu zaštitu koriste jurišnu pušku H&K G-36 cal. 5,56x45 mm. 

Inače, zemlje sudionice (47) u operaciji ISAF naoružavaju časnike i dočasnike u području operacije kratkim i dugim osobnim naoružanjem kao što je slučaj i u OSRH. Kod vojnika koristi se model naoružavanja koji koriste i u matičnoj državi (jurišna puška). Samo vojnici koji izvršavaju zadaće u kojima je propisano nošenje i uporaba kratkog osobnog naoružanja u području operacije isto i imaju u osobnoj uporabi (specijalne, vojnopolicijske, obavještajne i druge specifične zadaće).  U načelu, vojnici kao osobno naoružanje zadužuju jurišnu pušku. 

Pripadnici OS RH u svojim pripremama za operacije provode dodatnu obuku direktno na naoružanju koje će koristiti u području operacije. Tijekom obuke za sudjelovanje u operacijama potpore miru provode se pripremna, situacijska i instinktivna bojeva gađanja. Svaka radnja pripadnika s naoružanjem, počevši od temeljne uporabe naoružanja (rasklapanje, sklapanje, ciljanje, otklanjanje zastoja, održavanje…) pa do provedbe samih bojevih gađanja provodi se pod nadzorom instruktora te se rezultati unose u osobni karton osposobljenosti svakog pojedinca. Po provedenoj obuci vrši se završno ocjenjivanje svih pripadnika kontingenta sukladno NATO uputi za ocjenjivanje CREVAL odobrava se ili ne odobrava upućivanje u područje operacije. 

Tijekom preduputne obuke pripadnici 22. HRVCON-a proveli su sveukupno 228 sati u rukovanju osobnim naoružanjem (puška H&K G-36 i samokres HS-2000) od čega 56 sati kroz obuku u gađanju i provedbi gađanja i 172 sata borbenih drilova rukovanja osobnim naoružanjem. 

Svi pripadnici kontingenta u operaciji proveli su sve planirane i propisane obučne aktivnosti te su ocijenjeni ocjenom „izvrstan“. Uz sve navedeno u području operacije ISAF pripadnici hrvatskog kontingenta kontinuirano provode i redovitu obuku, tzv. obuku osvježenja u provedbi sigurnosnih mjera u rukovanju osobnim i zajedničkim naoružanjem".

>>> Vojnik se ranio u Afganistanu, pa svim Hrvatima uzeli pištolje 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...