Obavijesti

News

Komentari 79

Još ništa nije završeno: Hoće li plin na kraju ipak poskupjeti?

HEP je prihvatio otkup plina od Ine po cijenama višim nego ih oni moraju dalje prodavati. Kako štetan ugovor ne smiju potpisati, kreće borba da Vlada ipak digne cijenu plina

VIDEO

Nakon tri dana pregovora između HEP-a i Ine o kupnji plina za opskrbu kućanstava sljedećih godinu dana, iz HEP-a su nam potvrdili da su pregovori završeni, te ponuda Ine prihvaćena.

HEP mora od Ine kupiti plin koje će zatim tijekom godine prodavati lokalnim distributerima, a oni ga dostavljati u preko 600.000 kućanstava. 

Ono što smo neslužbeno doznali je da je Ina nakon dugih pregovora ipak ostala pri višoj cijeni nego je HEP mora prodavati dalje lokalnim plinarama.  

Oni su ponudili tržišnu cijenu, u pregovorima ju je HEP uspio spustiti, ali ona je takva da HEP ne može biti na nuli, nego bi poslovao s minusom – neslužbeno doznajemo od upućenog sugovornika. 

Vlada više ne može odrediti kao dosad po kojoj cijeni će Ina prodavati plin HEP-u. Ali je odredila cijenu po kojoj HEP mora prodavati lokalnim plinarama: 18,09 lipa po kilovat satu. Ključ je to sprečavanja Vladina poskupljenja plina unatoč rastu cijena na tržištu. Vladin plan je da će još srezati i marže lokalnih distributera i Plinacroa kako plin ne bi poskupio.

No, sad taj plan ima ozbiljnu rupu. Cijena po kojoj će HEP kupiti plin od Ine je viša od one po kojoj mora prodavati. Prema našim informacijama, gubitak bi mogao biti oko 100 milijuna kuna godišnje. 

- Plin će se kupiti od Ine, napunit ćemo skladišta, a onda nam ostaje neko vrijeme vidjeti što uraditi jer štetan ugovor HEP ne smije potpisati – kaže naš sugovornik.  

Kako ne smiju raditi na svoju štetu, vrlo vjerojatno će se pokušati uvjeriti Vladu da ipak do 1.travnja proba podići cijenu plina, što bi značilo da će ipak biti određenog poskupljenja. Međutim, što sad uraditi još nitko ne zna, ali je činjenica da saga oko plina ipak nije završena kako su uvjeravali u Vladi.  

U HEP-u smo probali provjerit informacije o cijenama.

- Do definitivnog okončanja natječajnog postupka (do potpisivanja ugovora) HEP nije u mogućnosti komentirati sam natječajni postupak. No,  možemo potvrditi da je najpovoljniji i prihvaćeni ponuđač Ina. Napominjemo da i nakon okončanja natječajnog postupka, to jest potpisivanja Ugovora, ugovorene cijene, kao dio ugovora, predstavljaju poslovnu tajnu, koja obvezuje obje ugovorne strane- odgovaraju nam iz HEP-a.

Ranije su nam već u Ini odgovorili da također ne mogu raspravljati o cijenama. 

Danas su i opskrbljivači i distributeri održali sastanak u HGK i upozorili da će poslovati s velikim gubicima ako im se sasijeku marže po Vladinu planu. I oni traže da one ostanu na višim razinama. Ako regulatorna agencija HERA udovolji njihovim zahtjevima, to opet znači da će doći do poskupljenja plina. HERA će odluku donijeti danas. 

Srećko Ezgeta, predsjednik grupacije opskrbljivača i distributera HGK rekao je da njih nitko nije pitao ništa kada se odlučivalo o cijeni. 

Ukoliko dođe do smanjenja tarifa za distribuciju plina postavlja se pitanje funkcioniranja distributivnih sustava- rekao je Ezgeta. 

Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, ranije je rekao da baš nitko neće biti oštećen, ali da se distributeri moraju konsolidirati. Zasad nam nije odgovorio na poziv da komentira činjenicu da je HEP ipak morao skuplje kupiti plin i hoće li zbog toga ipak plin i kućanstvima morati poskupjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...