Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
210 komentara

Ništa od mirenja, sutra štrajk. Ministrica Divjak: Ljuta sam!

Sindikalisti su najavili kako će početi cirkularni štrajk. To znači da će prvi dan biti cijela Hrvatska u štrajku, a sljedeće dane svaki dan po nekoliko županija i oba sindikata, a o rasporedu će naknadno izvijestiti

210 komentara

Ne da sam razočarana, nego sam ljuta, kratko je komentirala nadolazeći štrajk ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon izlaska iz Vlade. Za 14 sati je najavila konferenciju za novinare.

Pokušaj mirenja između Vlade i školskih sindikata propao je, izvijestili su predstavnici školskih sindikata nakon sastanka koji je počeo jutros u Vladi te od sutra počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Pogledajte video

Čelnici školskih sindikata nakon razgovora s ministrom rada otkrivaju idu li prosvjetari sutra u štrajk Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, October 9, 2019

Branimir Mihalinec je rekao kako su u Vladi odbili njihove zahtjeve te da su ponudili kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od listopada i 2 posto od lipnja sljedeće godine. To im je bilo neprihvatljivo i zbog toga je mirenje propalo.

Sindikalisti su najavili kako će početi cirkularni štrajk. To znači da će prvi dan biti cijela Hrvatska u štrajku, a sljedeće dane svaki dan po nekoliko županija i oba sindikata, a o rasporedu će naknadno izvijestiti.

- Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj - rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Inače, prosvjetari su na sastanak išli sa zahtjevom u kojem su tražili povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Pogledajte izjavu ministra Aladrovića

Sindikati školstva nisu postigli dogovor s Vladom oko povećanja plaća: Idu u štrajk, sutra nema nastave, organizirat će se u svakoj školi čuvanje djece Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, October 9, 2019

Aladrović: Moramo biti svjesni financijskih mogućnosti

Ministar Aladrović komentirao je poteze sindikata:

- Postupak mirenja je završen. Sindikati su došli sa zahtjevima, mi kao Vlada smo iznijeli ponudu kojom bi korigirali te plaće za 2 posto od 1. listopada, zatim još 2 posto od 1. lipnja. To je najviše što smo mogli. Sindikatima to nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog. 

Na pitanje brine li ga što će škole od sutra biti blokirane:

- Mi smo preko 500 milijuna kuna ove godine izdvojili samo na plaće. Ova ponuda značila je dodatnih 320 milijuna kuna. Štrajk nije ugodan Vladi, ali moramo biti svjesni fiskalnih i financijskih mogućnosti. Mi smo pokazali volju i želju riješiti ovaj problem, ali sindikati to nisu prihvatili. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message