Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
173 komentara

Radnici Uljanika na ulicama Pule: 'IDS lopovi, IDS lopovi...'

Dioničari Uljanika na redovitoj glavnoj skupštini održanoj 16. listopada nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave...

173 komentara

>>>>Posljednje informacije:

10.31 - Ovo je žalosno. Nekad je bilo drugačije. Ovo je prešlo svaku granicu. Ja ovdje ostajem do kraja, ne mičem se, rekao nam je radnik Uljanika nakon čega se začulo skandiranje:

- IDS lopovi, IDS lopovi.

Radnik je rekao kako nikad nije očekivao da bi Uljanik mogao upasti u ovakve probleme. 

- Nekad se majstora poštivalo. Ništa se neće riješiti, za mene će sve potonuti.

10.23 - Radnici Uljanika su na ulicama, pogledajte video:

POGLEDAJTE VIDEO:

10.15 - Radnici Uljanika upravo su izašli na ulice Pule. Kooperanti im se zasad ipak nisu pridružili.

10.12 - Nova uprava Uljanika mora smijeniti dosadašnju garnituru jer oni nisu radili u našem interesu. Oni su svi znali što će se dogoditi, a nisu nas obavijestili. Nikoga nije bilo briga za nas. Gospodin Markulinčić ima 28.000 kuna plaću, a ja moram raditi šest mjeseci da dobijem tu plaću, rekao je jedna od štrajkaša na što je masa poručila:

- Markulinčiću, izađi van!

Radnici Uljanika zatražili su od države dva predstavnika za privremeni nadzorni odbor kako bi se riješilo pitanje programa restrukturiranja kako bi dobili plaću i nastavili zajedno raditi.

- Neka to naprave odmah, ako ne, sutra smo kod njih u Zagrebu.

9.15 - U 8.30 radnici Uljanika imali su sastanak u menzi da bi se dogovorili o aktivnostima. Štrajku su se pridružili i kooperanti, a na sastanku je bilo oko 1000 radnika. Štrajkaši su sada krenuli ispred Uprave.

Nisu im isplatili plaće za rujan: Radnici Uljanika započeli štrajk

Radnici Uljanika od ponedjeljka u 7 ujutro ponovno su u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan i zadnjeg dana postupka mirenja nikakav konkretan odgovor ili prijedlog rješenja za aktualnu situaciju u Uljaniku nije stigao te je Štrajkaški odbor na sastanku u nedjelju predvečer donio odluku da se ide u štrajk, potvrdio je Boris Cerovac..

"Dogovoreno je da se u ponedjeljak ujutro u 8,30 sati svi radnici okupe u menzi kako bi s njima dogovorili daljnje štrajkaške aktivnosti. Prva će nam stvar svakako biti doći ispred zgrade direkcije i još jednom iskazati nezadovoljstvo situacijom te tražiti ostavku Uprave za koju smatramo da snosi veliki dio odgovornosti za  stanje u kojem se naše brodogradilište našlo, a samim time i radnici Uljanika",  rekao je Cerovac.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: 'Jako sam zabrinuta za radnike Uljanika, ali i njihove obitelji...'

Po njegovim riječima, sadašnja Uprava nema više ni legitimitet niti snagu da nešto poduzme u rješavanju ove agonije.

"Ukoliko većina radnika bude za to da se ponovo izađe na ulice, to ćemo i učiniti. Naravno, svaka podrška je dobrodošla u ovom trenutku, jer ne idemo u štrajk samo zbog plaća. Neisplata plaća samo je zakonski uvjet za stupanje u štrajk, ali mislim da je svima jasno da štrajkamo prvenstveno zbog budućnosti brodogradnje", istaknuo je predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac, koji smatra  da je Vlada zapravo jedina adresa  gdje bi Uljanikovi radnici trebali prosvjedovati.  

Radnicima Uljanika u ponedjeljak, 15. listopada nije bila isplaćena plaća za rujan te je s obzirom na to da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka pokrenut proces mirenja koji je trajao pet dana.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izjavio je u petak da će novi plan restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik biti predan u Ministarstvu gospodarstva do kraja tog dana.

SLOM BRODOGRADNJE Skoro 10 milijuna kuna duga: Brodarski institut ide u stečaj?

Dioničari Uljanika na redovitoj glavnoj skupštini održanoj 16. listopada nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice. Nepovjerenje Upravi iskazalo je 77 posto prisutnih dioničara, među kojima najveći udio drže sami bivši i sadašnji radnici, gotovo 47 posto.

Skupština je izabrala i samo jednog člana novog Nadzornog odbora (Nenada Kapuralina) pa će Trgovački sud u Pazinu morati imenovati još dva člana da bi NO mogao funkcionirati.    

Koprivnica: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" 'MI SMO UČINILI SVOJE' Marić: Pravila su jasna. Vlada više ne može pomoći Uljaniku

Rossanda je nakon toga najavio da će Uprava u ponedjeljak poslati Trgovačkom sudu prijedlog za imenovanje još dva člana Nadzornog odbora kako bi se održao legitimitet i ispunjavale sve obveze, a nakon formiranja Nadzornog odbora vidjet će se što će biti s njegovom dužnosti predsjednika Uprave.  

Zbog neisplate plaća za rujan i predstavnici sindikata u brodogradilištu 3. maj predali su prošlog tjedna zahtjev za pokretanje postupka mirenja i on završava sutra, kada će se odlučivati o štrajku.

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja pozvao je u petak sve dobavljače i kooperante kojima riječko brodogradilište duguje da deblokiraju račun 3. maja na jedan dan, kako bi brodogradilište dobilo još 60 dana.  Naime, 23. listopada istječe 60-dnevno razdoblje neprekidne blokade računa, nakon čega bi uslijedio stečaj ili likvidacija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message