News

Komentari 57

Nitko ih ne može skinuti s vlasti već 28 godina: 'Nakon ovog se mandata više neću kandidirati'

Nitko ih ne može skinuti s vlasti već 28 godina: 'Nakon ovog se mandata više neću kandidirati'

Mišljenja sam da treba doći netko mlađi i svježiji. Ja sam postao gradonačelnik s 26 godina, i to spletom okolnosti, ispričao nam je Darijo Vasilić koji je ušao u 28. godinu na čelnom mjestu Krka

Mukotrpan rad, stalna komunikacija s građanima, projekti koji su vidljivi i smirenost.

Tako nam je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić objasnio recept za dugovječnost u političkom život. Naime, on je jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvatskoj. Nakon najnovije, iznimno uvjerljive pobjede na zadnjim izborima, ušao je u 28. godinu na čelnome mjestu Krka.

- Moj, ali i mentalitet cijelog otoka, karakteriziraju okupljanje i tolerancija, nema isključivosti, visoka je razina sloge i političkog uvažavanja. Znate i sami da i nakon ovih izbora na Krku ima svih političkih opcija. Desnih i lijevih. No bez ikakvih ćemo problema, kao i uvijek dosad, pronalaziti zajednički jezik, jezik tolerancije na čitavom nizu obaveza i projekata što se tiču razvoja cijelog otoka. Od infrastrukture, preko turizma, do zajedničkog nastupa na tržištu - rekao je Vasilić te dodao da mu je ovo posljednji mandat.

'Neću reći zbogom politici' 

- Nakon što završim svoj osmi mandat, neću se više kandidirati za gradonačelnika. Mišljenja sam da treba doći netko mlađi i svježiji. Ja sam postao gradonačelnik s 26 godina, i to spletom okolnosti kad se nisu mogli dogovoriti u gradskoj skupštini tko će preuzeti vlast, pa je to snašlo mene, ali sam sve sljedeće izbore dobivao. Iz politike, u koju sam ušao iz znatiželje, neću se povući, još imam, kao i moja stranka PGS, što ponuditi. Djelujemo kao regionalna stranka i tu ćemo se i zadržati, ali naš rad je vidljiv i na nacionalnoj razini - otkrio je Vasilić.

Na pitanje je li se umorio u ovih 28 godina vlasti kaže da u politici ne smije biti umora.

- Građani su nas birali po svojim preferencijama, a na nama je da sva svoja obećanja i programe ispunimo. Nisam se umorio, uvijek te lupi neki adrenalin i ideš dalje, ali treba znati da imaš veliku odgovornost. Moram se i pohvaliti da je naš grad napustio samo jedan stanovnik, i tu leži moje zadovoljstvo i gorivo za rad. Krku bi trebala radna mjesta koja zadržavaju visokoobrazovane mlade ljude. Bilo bi super kad bismo razvili jedan takav industrijsko-razvojni park, gdje bi se mladi zadržali i tako živjeli tijekom cijele godine na otoku. Mi nemamo nezaposlenih, godišnja prosječna stopa nezaposlenih je 2 posto, i to samo zimi, a ljeti je na snazi uvoz radne snage iz cijele bivše države - rekao je Vasilić.

Na plaće 50 posto proračuna 

Osim njega, načelnici Baške Vode (Joško Roščić), Hrvaca (Dinko Bošnjak) i Marije Gorice (Marica Jančić), svi troje članovi HDZ-a, i nakon ovih izbora vodit će svoja mjesta u novome mandatu. Riječ je o troje najdugovječnijih načelnika, koji vode svoja mjesta od 1993.

Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je 40-ak gradonačelnika i načelnika koji su birani pet i više puta, a onih s četiri mandata još je nekoliko desetaka. Više od polovice općina i gradova u Hrvatskoj čak 50 posto proračuna troši na plaće.

Najčitaniji članci