News

Komentari 2

Nizozemci velikog srca stigli u Vinkovce: Svake godine povedu 40 djece iz Slavonije na odmor

Nizozemci velikog srca stigli u Vinkovce: Svake godine povedu 40 djece iz Slavonije na odmor

Djeca putuju u Nizozemsku preko Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp(SVSK), organizacije koja već više od 20 godina skuplja donacije i pomaže djeci istočne Slavonije, a čiji su osnivači Tineke Sta-Bol i Ton van Bree

Nizozemske humanitarce Tineke Sta-Bol i Tona van Breea koji već više od 20 godina svake godine u Nizozemsku na odmor vode 40 djece s područja Vinkovaca, Vukovara i okolnih mjesta u petak je primio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

- O kakvim se ljudima radi dovoljno je reći da već više od 20 godina svoje slobodno vrijeme troše na skupljanje donacija kako bi svake godine 40-tak učenika s područja naše županije poveli sa sobom u kamp u Nizozemsku. Većini djece to je bilo prvo takvo putovanje i nezaboravna uspomena za cijeli život - istaknuo je Josip Romić.

Djeca putuju u Nizozemsku preko Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp(SVSK), organizacije koja već više od 20 godina skuplja donacije i pomaže djeci istočne Slavonije, a čiji su osnivači Tineke Sta-Bol i Ton van Bree, izvijestili su iz Grada Vinkovaca. Djeca su smještena u zgradi kampa u nizozemskom gradiću Ermelu, a njihovo ljetovanje ispunjeno je raznim aktivnostima koje su usmjerene na razvoj njihovih socijalnih vještina te samopouzdanja i samopoštovanja, kao i timskog rada.

Na humanitarni rad Tineke Sta-Bol i Tona van Breea potaknuo je rat u istočnoj Slavoniji 1991. godine i strahote kroz koje su mještani tog područja prolazili. Osim što su organizirali kamp za male Slavonce, to dvoje nizozemskih humanitaraca sakupljali su i novac te oko škola u ratom ugroženim mjestima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Bapskoj, Čakovcima i Petrovcima financirali gradnju dječjih igrališta. Njihov humanitarni rad u Hrvatskoj nagradila je i Nizozemska kraljica Beatrix, ističu iz Grada Vinkovaca.

Najčitaniji članci