News

Komentari 29

Nizozemska je ukinula većinu ograničenja, život se gotovo vratio u 'staro normalno'

Nizozemska je ukinula većinu ograničenja, život se gotovo vratio u 'staro normalno'

Nizozemska je u subotu uklonila većinu protupandemijskih mjera i tako se vratila 'gotovo normalnom' javnom životu bez većih ograničenja nametnutih zbog koronavirusa

Jedino preostalo od ključnih ograničenja koja su bila na snazi je držanje propisane socijalne distance od jednog i pol metra. U slučajevima kada se to pravilo ne može primijeniti – primjerice, u plesnim klubovima – ulaz je moguć samo uz predočenje dokaza o negativnom rezultatu testiranja na covid ili potvrde o cijepljenju.

POGLEDAJTE VIDEO - kako se testirati kod kuće:

U brojnim nizozemskim gradovima, od subote su, nakon prisilnog zatvaranja koje je trajalo više od 15 mjeseci, ponovno otvoreni noćni klubovi. Posjetiteljima je na ulazu omogućeno testiranje.

Ograničenja su ukinuta i za restorane, muzeje i kazališta. U kafićima i pubovima ljudi mogu zajedno pratiti utakmice. I druga događanja, s većim brojem posjetitelja, pa i desecima tisuća njih, također se ponovno mogu normalno održavati, uz uvjet da svi koji sudjeluju imaju dokaz o negativnom testu ili potvrdu o cijepljenju.

Gotovo je potpuno ukinuta i obveza nošenja maski – moraju se nositi još samo u autobusima i vlakovima, na aerodromima i u centrima za testirane i cijepljenje.

Ipak, vlada i dalje poziva građane na oprez, posebno zbog brzog širenja delta soja koji se smatra posebno zaraznim.

Nizozemska trenutno broji oko 29 novih slučajeva tjedno na 100.000 stanovnika. Više od 50 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu cjepiva, a gotovo svaka treća osoba primila je obje doze.

Najčitaniji članci