Obavijesti

News

Komentari 45

'Nizozemska nije kriva za smrt 300 muslimana u Srebrenici'

'Nizozemska nije kriva za smrt 300 muslimana u Srebrenici'
1

Nizozemski Vrhovni sud trebao bi srušiti sudsku odluku kojom je Nizozemska djelomično odgovorna za smrt oko 300 muslimana u Srebrenici 1995., poručio je u savjetnik suda.

VIDEO

Paul Vlas rekao je kako je nizozemski žalbeni sud donio "neshvatljivu" presudu 2017., kojom je potvrdio raniju odluku da su nizozemske mirovne snage učinile nedovoljno kako bi zaštitile muškarce koji su tražili sklonište u njihovoj bazi UN-a.

Njegovo mišljenje uzet će se u obzir kada sud bude donosio konačnu odluku koja se očekuje 19. travnja.

Sveukupno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubila je vojska bosanskih Srba pod vodstvom generala Ratka Mladića u Srebrenici 1995., u najgorem masakru na europskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Mnoge žrtve bježale su prema "sigurnoj zoni" UN-a u Srebrenici, a tamo su shvatili da ih malobrojni Nizozemci ne mogu zaštititi od vojske bosanskih Srba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nizozemska vlada je podnijela ostavku nakon što je 2002. priznala neuspjeh u zaštiti ljudi u Srebrenici, no napomenuli su kako su mirovne snage tada bile u "nemogućoj misiji".

U prvobitnoj sudskoj odluci iz 2014. stoji kako su nizozemski vojnici trebali znati da će te muškarce ubiti vojska bosanskih Srba ako ih natjeraju da napuste bazu.

Nizozemska država je zatražila od Vrhovnog suda da promijeni odluku žalbenog suda iz 2017., a to Vrhovni sud može učiniti samo ako ustvrdi da je niže sudsko tijelo pogrešno primijenilo pravo ili loše provelo postupak.

Vlas je naglasio kako je žalbeni sud zanemario prijetnju rata s kojom su bili suočeni malobrojni nizozemski vojnici te nije uzeo u obzir da bi sudbina muslimanskih muškaraca bila vrlo neizvjesna ako bi ostali u bazi, s obzirom da su Nizozemci mogli doći u situaciju da se hitno moraju povući uslijed prekida opskrbnih linija.

- Bila bi drugačija odluka da je nizozemski bataljun znao, ili trebao znati, da su ti muškarci bili suočeni sa sigurnom smrću ili nehumanim postupanjem-  dodao je. 

- No to nije bio slučaj.

Žalbeni je sud rekao kako Nizozemska mora platiti i dio odštete obiteljima žrtava.

Ratka Mladića je sud UN-a osudio za ratne zločine i genocid te trenutno izdržava doživotnu kaznu zatvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag