News

Komentari 1

Nizozemska vlada proglasila nestašicu vode zbog suše

Nizozemska vlada proglasila nestašicu vode zbog suše

Nizozemska vlada proglasila je u srijedu nestašicu vode nastalu zbog neuobičajeno suhog ljeta, a meteorološke prognoze govore da neće kišiti sljedeća dva tjedna

Snažni toplinski udari zahvatili su velike dijelove Europe i Sjedinjenih Država prošlog mjeseca zbog čega jačaju pozivi da se uloži više napora kako bi se ublažilo globalno zatopljenje jer znanstvenici upozoravaju da će ekstremne vrućine postati češće i smrtonosne.

S obzirom na to da dvije trećine nizozemskog stanovništva živi ispod razine mora, suše mogu brzo postati akutni problem u toj zemlji i dovesti do zamuljivanja rijeka i otežavanja riječne plovidbe.

Drugi problem je isušivanje brana.

U ovom trenutku teglenice na donjoj Rajni, a riječ je o važnom putu za prijevoz ugljena iz Rotterdama do njemačkih čeličana - prevoze s manje od pola kapaciteta.

Vodostaj rijeke Rajne "izuzetno je nizak za ovo doba godine kod Lobitha, grada na istoku gdje rijeka ulazi u Nizozemsku.

Vodostaj je nešto bolji za rijeku Maas (poznata i kao Meuse) koja teče iz Francuske u Nizozemsku.

Razine podzemne vode su niže i "vrlo niske na jugu", dodaje ministarstvo i navodi da to izaziva cvatnje algi i uginuće riba.

Stanje se nije odrazilo na pitku vodu.

Vodoprivredne tvrtke pozivaju na štednju vode, pa u južnim pokrajinama Zeeland i Limburg apeliraju na stanovnike da ne koriste vodu za zalijevanje, no to će svakako naštetiti poljoprivrednicima.