Obavijesti

News

Komentari 13

Nizozemski sudac A. Orie je poznat po visokim kaznama

Nizozemski sudac A. Orie je poznat po visokim kaznama
9

Pravnik i sudac Orie je Krajišnika osudio na 27 godina zatvora, Babića na 13 iako su tužitelji tražili 11, a Ranka Češića koji je zločine priznao na 18 godina zatvora

VIDEO

Presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku donijeti će tročlano vijeće kojim predsjeda nizozemski pravnik Alphons Orie (64). On je prije 12 godina bio branitelj prvog haškog pritvorenika Duška Tadića, bosanskog Srbina. Iz slučaja se povukao 1997. godine i to neposredno prije izricanja presude Tadiću. Radio je u nizozemskom pravosuđu, a sudac Haškog suda je postao 2001. godine. Saslušao je i Radovana Karadžića kada se pojavio na Sudu 2008. godine. Kasnije su ga maknuli sa slučaja jer je sudio Karadžićevom bliskom suradniku Momčilu Krajišniku. Uz Oriea presudu hrvatskim generalima donijet će i Uldis Kinis iz Latvije i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea. 

Orie je poznat po tome da izriče najviše presude. Spomenutog Momčila Krajišnika osudio je na 27 godina zatvora, ali mu je Žalbeno vijeće kaznu smanjilo na 20 godina. Milan Babić je pak priznao krivnju i ispričao se za zločine no Orie ga je osudio na 13 godina zatvora iako su tužitelji tražili da kazna bude 11 godina.

Ranku Češiću, krvniku iz Brčkog, koji je priznao zločine, odredio je kaznu od 18 godina zatvora, a Dragana Zelenovića za silovanja i mučenja muslimanki u Foči osudio je na 15 godina. Miodrag Jokić, jedan od trojice oficira JNA optuženih za napad na Dubrovnik, priznao je krivnju i bio osuđen na sedam godina zatvora.

Orie sve zna o granatiranju, prekomjernom, selektivnom, legalnom ili nelegalnom, jer je vodio suđenje generalu Stanislavu Galicu, kojeg su optužili za granatiranje Sarajeva. Njega je osudio na 20 godina zatvora. Žalbeno vijeće suda je ipak zaključilo kako je ta kazna preniska, pa mu je odredilo kaznu doživotnog zatvora. Osim što zna sve o granatiranju, Orie dobro poznaje kontekst u kojem je bila Oluja jer je sudio spomenutom Milanu Babiću i čelnicima Srba iz BiH. 

Odvjetnik Željko Olujić je za Slobodnu Dalmaciju rekao kako Orie voli 'osluškivati glas politike'. Olujić kaže i kako je Orie vrhunski pravnik koji se uvijek dobro pripremi za sučeljavanje. 

Orie zaključio kako nema dokaza da postoje topnički dnevnici

Alphons Orie je 2009. godine odlučio 'zamrznuti' akciju pretrage kompjutera kao i dokumenata ljudi koji su bliski Gotovininoj obrani. Osim toga prošle je godine zaključio kako nema dokaza da postoje tzv. topnički dnevnici. Zbog njih je haško tužiteljstvo više puta Hrvatskoj slalo podneske, prijave i pritužbe, a oni su svojevremeno bili i glavna prepreka ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Gotovinu brane tri odvjetnika

Generala Antu Gotovinu brane tri odvjetnika: američki odvjetnik hrvatskog podrijetla Luka Mišetić, Gregory Kehoe i Payam Akhavan. Ivana Čermaka brane Steven Kay i Gillian Higgins, a Mladena Markača Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović. Tužitelj su Alan Tieger i Stefan Waespi. 

Markač i Čermak ostali bez odvjetnika

Sam početak procesa protiv Gotovine, Čermaka i Markača obilježio je sukob odvjetnika. Sukob je nastao nakon što se Luka Mišetić 2006. usprotivio spajanju optužnica. Prvo je Gotovinina obrana zaključila kako im je važan svjedok Rahim Ademi no kako njega ne mogu pozvati kao svjedoka jer Čermaka brane Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. Oni su, tada, branili Ademija kojem se sudilo u Hrvatskoj pa su bili, tvrdila je Gotovinina obrana, u potencijalnom sukobu interesa. S tim se složilo i sudsko vijeće Suda u Haagu pa su Prodanovića i Sloković isključili. 

Nakon Čermaka bez odvjetnika je ostao i Mladen Markač. Opet je Gotovinin odvjetnik tvrdio kako Miroslav Šeparović ne može zastupati Markača jer je u vrijeme Oluje bio ministar pravosuđa pa bi mogao biti značajan svjedok. Odvjetnik je tvrdio i da je Šeparović jedini živi svjedok koji može svjedočiti je li predsjednik Tuđman ikad naredio ili sugerirao da hrvatsko pravosuđe ne procesuira kaznena djela protiv srpskih civila i njihove imovine. To su prihvatili i suci pa su odlučili kako Šeparović ne može zastupati Markača zbog sukoba interesa. Sukob odvjetnika inače je mjesecima punio novine. No iako su Prodanović, Sloković i Šeparović otpali ni Ademi ni Šeparović nisu bili pozvani da svjedoče. Čermak i Markač su  na kraju dobili nove odvjetnike. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.
Uprava zagrebačke plinare je izgubila milijunski posao: Sve otkrili radnici pa im sad prijete
ZAPOSLENICI U STRAHU

Uprava zagrebačke plinare je izgubila milijunski posao: Sve otkrili radnici pa im sad prijete

Od pravne službe su dobili mail u kojem ih se zastrašuje da ne istupaju u javnost jer time rade štetu firmi, kao da su oni prouzročili ovu štetu, rekao je Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike