Obavijesti

News

Komentari 14

Nižu se reakcije nakon pokušaja atentata na Fica, oglasio se i Plenković: 'Užasan čin nasilja'

Nižu se reakcije nakon pokušaja atentata na Fica, oglasio se i Plenković: 'Užasan čin nasilja'

Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac riječima "Robo, dođi ovamo" i da je na njega zapucao

VIDEO

Slovački premijer Robert Fico nalazi se u životnoj opasnosti nakon što je upucan tijekom pokušaja atentata. Na Fica je ispaljeno nekoliko metaka u Handlovi, gradu sjeveroistočno od Bratislave, gdje je bila sjednica vlade.

Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac riječima "Robo, dođi ovamo" i da je na njega zapucao.

Nakon što su ga tjelohranitelji brzo odveli s mjesta događaja, Fica su prevezli u bolnicu. Policija je odmah svladala napadača.

VIDEO Snimka nakon brutalnog napada na slovačkog premijera: Odvukli ga, svladali napadača
VIDEO  Snimka nakon brutalnog napada na slovačkog premijera: Odvukli ga, svladali napadača

Televizija TA3 objavila je da su ispaljena 4 metka od kojih je jedan pogodio Fica (59) u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno 5 metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

Ficu su podršku pružali brojni čelnici diljem svijeta.

Plenković: 'Potresen sam'

Hrvatski premijer Andrej Plenković na platformi X napisao je: "Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel snažno su osudili napad na slovačkog premijera Roberta Fica.

“Snažno osuđujem podli napad na slovačkog premijera Roberta Fica. Takvim nasilnim činovima nema mjesta u našem društvu i oni potkopavaju demokraciju, naše najveće zajedničko dobro”, napisala je von der Leyen na društvenoj mreži X.

“Ništa i nikada ne može opravdati nasilje ili takve napade. Šokiran sam vijestima o napadima na slovačkog premijera nakon sastanka njegova kabineta u Handlovi”, poručio je Charles Michel.

Scholz: 'Nasilju nema mjesta'

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u europskoj politici.

"Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici", objavio je Scholz na društvenoj platformi X.

FOTO Pogledajte privođenje muškarca koji je pucao na Fica
FOTO Pogledajte privođenje muškarca koji je pucao na Fica

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran viješću o napadu na slovačkog premijera koji je ranjen iz vatrenog oružja.

"Šokiran sam ovom groznom viješću. Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji", napisao je Sunak na platformi X.

Orban: Šokantan napad na prijatelja

Češki premijer Petr Fiala ocijenio je šokantnom vijest da je pogođen slovački premijer, ističući da se nasilje ne može tolerirati.

"Vijest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Premijeru želim da što prije ozdravi. Nasilje se ne smije tolerirati, njemu ne smije biti mjesta u društvu", napisao je Fiala.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je na platformi X  da je duboko šokiran napadom na prijatelja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad na Fica poželjevši mu brzi oporavak.

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži X zaželio slovačkom premijeru brz oporavak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku