Obavijesti

News

Komentari 1

Njemačka dvije nuklearne elektrane drži u pričuvi

Njemačka dvije nuklearne elektrane drži u pričuvi

Ove centrale bi trebala ostati u pričuvi do travnja sljedeće godine kako bi mogle biti priključene na mrežu u slučaju krize u južnonjemačkoj mreži

VIDEO

Njemačka ostaje pri svom planu gašenje preostalih nuklearnih elektrana do kraja godina ali će, suprotno dosadašnjim planovima, dvije centrale ostati u pričuvi u slučaju potrebe ponovnog priključenja na mrežu, priopćio je u ponedjeljak njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni).

„Sadašnja ispitivanja o mogućnosti energetskog kolapsa ne ukazuju na akutnu opasnost ove zime ali ju ni ne isključuju. Zato smo se odlučili da za ovu zimu uvedemo vremenski ograničenu pričuvu atomskih centrala Isar 2 i Neckarwestheim“, rekao je ministar Habeck.

Ove centrale bi trebala ostati u pričuvi do travnja sljedeće godine kako bi mogle biti priključene na mrežu u slučaju krize u južnonjemačkoj mreži.

Habeck je istodobno naglasio kako se ostaje pri odluci gašenja preostale tri nuklearne elektrane do kraja godine.

Ukrajinski premijer pozvao Njemačku da isporuči tenkove
Ukrajinski premijer pozvao Njemačku da isporuči tenkove

„Mi ćemo se pridržavati odluke o odustajanju od atomske energije do kraja godine kako je to definirano zakonom“, rekao je Habeck. On je isto tako isključio mogućnost naručivanja novog nuklearnog goriva.

„Atomska energija je i ostaje opasna tehnologija a atomski otpad će opterećivati čitave generacije“, zaključio je Habeck.

Njemačke organizacije za zaštitu okoliša su već kritizirale ovu odluku njemačke vlade.

„Odluka njemačke vlada da ukine mukotrpno ostvarenu odluku o odustajanju od atomske energije do kraja godine je fatalna i otvara vrata dodatnim produljenjima životnog vijeka zastarjelim i opasnim reaktorima“, stoji u priopćenju Njemačke zaštite okoliša (DUH).

Njemačka oporba ali i dijelovi socijaldemokratsko/zeleno/liberalne vlade traže privremeno zamrzavanja odluke o odustajanju od atomske energije.

Njemačku su u jeku energetske krize uzrokovane napadom Rusije na Ukrajinu, kritizirali i neki europski partneri zbog ustrajanja na odustajanju od atomske energije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...