Obavijesti

News

Komentari 0

Njemačka i Austrija pozivaju na smanjenje javnog duga u Europi

Njemačka i Austrija pozivaju na smanjenje javnog duga u Europi

Skupina zemalja EU-a, uključujući Francusku i Španjolsku, potaknula je raspravu u Bruxellesu o potencijalnoj izmjeni propisa o dugu, koji propisuju plafon za javni dug iskazan udjelom u BDP-u od 60 posto

VIDEO

Europske države trebale bi smanjiti javni dug iskazan udjelom u BDP-u, poručili su njemački i austrijski ministar financija, signaliziravši neslaganje sa zemljama EU-a koje predlažu dulje razdoblje fleksibilnijeg europskog okvira za fiskalnu politiku.

"Naše je čvrsto temeljno uvjerenje da bi javni dug iskazan udjelom u BDP-u u Europi ponovo trebao krenuti silaznom putanjom", izjavio je njemački ministar financija Christian Lindner u ponedjeljak nakon sastanka s austrijskim kolegom Magnusom Brunnerom.

„Dug se mora smanjiti kako bi se osigurala i fiskalna stabilnost i kako bismo sačuvali manevarski prostor za mjere središnjih banaka", dodao je Lindner.

Ujedno je istaknuo i važnost ulaganja u konkurentnost europskih gospodarstava i u čistu tehnologiju.

Iako se to odnosi na privatni sektor, „odgovornost leži i na državama”, naglasio je njemački ministar financija.

Njegov austrijski kolega Magnus Brunner izrazio je pak podršku pojednostavljenju i učinkovitijoj provedbi europskih propisa o dugu, ali smatra da Pakt stabilnosti i rasta već pruža dovoljnu fleksibilnost.

Skupina zemalja EU-a, uključujući Francusku i Španjolsku, potaknula je raspravu u Bruxellesu o potencijalnoj izmjeni propisa o dugu, koji propisuju plafon za javni dug iskazan udjelom u BDP-u od 60 posto.

Propisi su suspendirani tijekom pandemije, a ponovo bi trebali stupiti na snagu 2023. godine, a zagovornice rasprave o izmjenama upozoravaju da bi prebrzo ukidanje suspenzije moglo ugroziti oporavak gospodarstva od koronakrize.

Prema podacima europskog statističkog ureda, javni dug iskazan udjelom u BDP-u iznosio je na kraju prošlogodišnjeg rujna 90,1 posto na razini EU-a, te 97,7 posto na razini eurozone, uz velike razlike među članicama.

U Italiji je tako bio 50 posto veći od BDP-a dok je u Nizozemskoj dosegnuo polovinu vrijednosti domaćeg bruto proizvoda.

U Hrvatskoj javni je dug iskazan udjelom u BDP-u na kraju prošlogodišnjeg rujna iznosio 82,4 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije