Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

Njemačka i Europa zadržat će vlastiti smjer prema Huaweiju

Merkel, upitana na konferenciji o američkoj odluci rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj tvrtke koje se prijavljuju na natječaj za 5G mreže moraju ispuniti kriterije koje postavlja vlada

FILE PHOTO: People walk past a Huawei company logo at a bus stop in Mexico City
Foto: DANIEL BECERRIL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
37 komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se u četvrtak od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija na crnu listu.

Kina je kritizirala američki potez i zaprijetila da će poduzeti korake kako bi zaštitila svoje tvrtke, dok se gospodarski teškaši sukobljavaju oko trgovine.

ZABRANIO STRANU OPREMU Huawei reagirao na novi potez Trumpa: 'Nećete biti ništa jači'

"Europa treba zadržati vlastiti smjer", rekao je BDI i dodao da Europska unija treba samostalno odlučiti koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

"Europa ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a", poručuje BDI.

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj tvrtke koje se prijavljuju na natječaj za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterije koje postavlja vlada.

Njemačka je u ožujku postavila stroga pravila za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, ali Huawei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti oko povezanosti te tvrtke s kineskom vladom.

U.S. President Trump responds to questions from reporters at the White House in Washington 'PEKING RASKINUO SPORAZUM' Trump: Amerika je u odnosu s Kinom 'baš tamo gdje želi biti'

BDI je potaknuo njemačku vladu i Europsku komisiju da se drže planirane natječajne procedure te da ubrzo dogovore zajedničke sigurnosne standarde.

"Njemačka industrija ubrzo treba sigurnost planiranja i pravnu sigurnost za 5G ekspanziju", rekao je BDI i pozvao na široku europsku koordinaciju po pitanju sigurnosnih specifikacija koje bi bi bile neovisne o proizvođačima opreme.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message