News

Komentari 13

Njemačka zabranila emitiranje ruskog RT-a, a oni će nastaviti...

Njemačka zabranila emitiranje ruskog RT-a, a oni će nastaviti...

Njemački Ured za radiodifuziju zabranio je emitiranje njemačke verzije ruskog medija RT na području Njemačke, priopćeno je u srijedu

"Ne postoji dozvola za emitiranje ovog programa u Njemačkoj, niti je zahtjev za emitiranje ikada podnesen", stoji u priopćenju povjerenstva za kontrolu i izdavanje dozvola za javno emitiranje radio i TV programa u Njemačkoj.

RT (bivši Russia Today) u Njemačkoj se do sada emitirao preko nekoliko kanala, između ostalog i preko interneta i satelita. RT se pozivao na licencu za emitiranje u Europi koju su ovom programu izdale vlasti u Srbiji.

Njemački Ured za radiodifuziju je došao do zaključka da RT ne posjeduje dozvolu koja bi opravdala emitiranje na području Europske unije.

U međuvremenu je RT program na njemačkom uklonjen s YouTube kanala, kao i iz programa satelita Eutelsat.

Jedan od uvjeta za izdavanje dozvole za emitiranje u Njemačkoj je i nepristranost te neovisnost od državnih institucija ili političkih stranaka. Međutim, promatrači smatraju da se Russia Today tj. RT nalazi pod direktnim utjecajem ruskog državnog vodstva koje ovaj kanal koristi u propagandne svrhe.

Russia Today u prošlosti je širila neprovjerene priče, poput onih o napadima migranata na njemačko stanovništvo, kako bi se ciljano naštetilo bivšoj kancelarki Angeli Merkel, koja se zalagala za liberalnu politiku prema izbjeglicama.

Ruski kanal RT nastavit će emitirati u Njemačkoj unatoč zabrani

Direktorica ruske televizijske postaje RT Margarita Simonian obećala je u srijedu da će RT nastaviti emitirati na njemačkom unatoč zabrani njemačkog regulatora, u kontekstu visokih napetosti između Moskve i Zapada zbog Ukrajine.

Njemačka odluka "ne znači ništa", komentirala je Simonian na Twitteru, dodajući da njezin kanal, poznat po promicanju stajališta Kremlja u inozemstvu, "neće prestati emitirati u toj zemlji".

Simonian je također ocijenila da je ta mjera kao da ruski regulator zabrani Deutsche Welleu da emitira na svojoj vlastitoj internetskoj stranici, što bi "moglo vrijediti pokušati" s obzirom na to da su ruske vlasti zaprijetile Berlinu odmazdom u slučaju zabrane.

YouTube je već suspendirao RT-ov kanal na njemačkom 16. prosinca kada je otvoren, a emitiranje putem satelita prekinuto je nedugo nakon zahtjeva njemačkih vlasti.

RT-u je zabranjeno emitiranje na njemačkom na njegovu portalu i mobilnoj aplikaciji jer "nije zatražena niti odobrena" dozvola koju propisuje zakon o medijima, objasnilo je u srijedu njemačko savezno povjerenstvo za medije ZAK.

Moskva smatra da je to "ilegalno" i rezultat političkog pritiska Berlina.

Osnovan 2005. pod imenom Russia Today, kanal RT, koji financira ruska država, emitira na više jezika, među kojima su engleski, francuski, španjolski, njemački i arapski. Smatra ga se propagandnim instrumentom Kremlja i izazvao je kontroverze u više zemalja.

Najčitaniji članci