Obavijesti

News

Komentari 124

Merkel gubitnica, a populisti pobjednici pokrajinskih izbora

Merkel gubitnica, a populisti pobjednici pokrajinskih izbora
2

Frauke Petry, predsjednica AfD-a zadovoljna je pobjedom i uvjerena da se njezina stranka nalazi na putu uspjeha i kada su u pitanju savezni parlamentarni izbori iduće godine

VIDEO

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel gubitnice su lokalnih izbora održanih u nedjelju u tri njemačke savezne pokrajine, dok je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) doživjela veliki uspjeh ulaskom u sva tri lokalna parlamenta.

- Oni koji su birali nas, birali su kraj izbjegličke politike Angele Merkel - rekao je predstavnik AfD-a Alexandar Gauland za javni servis ARD odmah nakon objavljivanja izlaznih anketa iz kojih je postalo izvjesno da će AfD u Baden-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj i Saskoj-Anhaltu, osvojiti više od deset, odnosno 20 posto glasova.

AfD, koji se posljednjih pola godine na krilima kritike kancelarkine izbjegličke politike uzdignuo iz političke beznačajnosti, u saveznim je pokrajinama Baden-Wuerttembergu i Saskoj-Anhalt sa 14,9 odnosno 24 posto glasova prestigao najbrojniju i najstariju Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD).

Frauke Petry, predsjednica AfD-a zadovoljna je pobjedom i uvjerena da se njezina stranka nalazi na putu uspjeha i kada su u pitanju savezni parlamentarni izbori u rujnu sljedeće godine.  

- Na ovim izborima smo vidjeli kako su se birači u velikoj mjeri okrenuli od velikih narodnih stranaka. Mi pripadamo širokom sloju građana - rekla je Petry odbacujući tvrdnje da je njezina stranka stranka ekstremnih slojeva društva.

Predsjednik SPD-a i vicekancelar Sigmar Gabriel izrazio je žaljenje zbog velikih gubitaka njegove stranke, ali je istodobno ocijenio kako oni neće imati utjecaja na izbore na saveznoj razini.

- Demokratski centar je postao slabiji. SPD će odlučno nastaviti borbu za politički centar u Njemačkoj - rekao je Gabriel. Pozvao je građane koji su za liberalne vrijednosti i zajedništvo da podrže SPD u toj borbi i zaključio kako uspjeh AfD-a "neće destabilizirati zemlju“.

Prema prvim nepotpunim rezultatima, u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg stranka Zeleni osvojila je 30,4 posto glasova i postala tamošnja najjača politička stranka. "Birači su ponovo napisali povijest u kojoj su Zelene učinili najjačom političkom snagom. U ovim rezultatima izbora vidim da sam dobio mandat za ponovno formiranje pokrajinske vlade i imenovanje premijera“, glavni kandidat Zelenih Winfried Kretschmann, koji je i posljednjih pet godina, zahvaljujući koaliciji sa socijaldemokratima bio na čelu pokrajinske vlade.  Dosadašnji partner SPD-a je sa 12,7 posto glasova ostvario najslabiji rezultat u toj saveznoj pokrajini ikada.

No zasad je neizvjesno s kime bi Zeleni mogli ući u koaliciju. U Baden-Wuerttembergu su Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njezin kandidat Guido Wolf doživjeli težak poraz i osvojili tek 27 posto glasova, dok je ulazak u parlament u Stuttgartu pošao za rukom, osim AfD-u, i Liberlanoj stranci Njemačke (FDP).

U susjednoj pokrajini Porajnje-Falačka je također neizvjesno tko će naslijediti dosadašnju socijaldemokratsko-zelenu koaliciju. SPD je na čelu s dosadašnjom pokrajinskom premijerkom Malu Dreyer ostao s 36 posto najjača stranka, ali zbog drastičnog gubitka Zelenih neće moći nastaviti dosadašnju koaliciju.

U toj pokrajini je CDU s glavnom kandidatkinjom Juliom Kloeckner izgubio podršku 3,4 posto glasača i osvojio 31,8 posto glasova.

U Saskoj-Anhaltu kršćanski demokrati dobili su 30 posto glasova, no zbog velikog pada dosadašnjeg koalicijskog partnera SPD-a, koji je osvojio samo deset posto,  ne zna se s kojim partnerima će CDU formirati vladu.

U pokrajini, koja je na istoku Njemačke, desno-populistički AfD je osvojio 24 posto glasova te tako postao druga po najjača stranka. Stranka reformiranih komunista Die Linke osvojila je 15 posto glasova.

Zanimljivo je da su kandidati CDU-a u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka koji su se najviše distancirali od politike Angele Merkel izgubili na izborima.

Pokrajinski izbori u ove tri savezne pokrajina prvi su veliki izbori nakon izbijanja izbjegličke krize u zemlji. Analitičari smatraju da je uspjeh AfD-a tipičan uspjeh stranke protesta te predviđaju da će se popularnost stranka smanjiti ako savezna vlada pozitivno riješi izazove izbjegličke krize. Mnogi stoga smatraju da je prerano uspjeh AfD-a projicirati i na parlamentarne izbore sljedeće godine.

AfD je započeo kao stranka kritičara eura, ali se nakon unutarnjih previranja okrenuo udesno te se na samom početku izbjegličke krize priključio islamofobnom pokretu Pegida i prosvjedima protiv izbjeglica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza