Obavijesti

News

Komentari 3

Njemački kancelar: 'Ne trebamo se zavaravati u pogledu Kine'

Njemački kancelar: 'Ne trebamo se zavaravati u pogledu Kine'

Kina je prije nekoliko tjedana najavila da je spremna posredovati u rješavanju ukrajinskog sukoba i trebala bi predstaviti plan za političko rješenje sukoba u Ukrajini u povodu godišnjice od početka rata

VIDEO

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je u četvrtak da se ne treba zavaravati u pogledu Kine koja je najavila mirovni plan za Ukrajinu te je izrazio bojazan da će dugo trajati ratu u kojem Rusija neće i ne smije pobijediti.

"Ne bismo se trebali zavaravati u pogledu Kine koja dosad nije zauzela stajalište protiv Rusije", izjavio je Olaf Scholz u intervjuu za njemački kanal ZDF.

Bivši američki general: Putin je zakazao u svih pet faza rata. Ništa nisu naučili iz neuspjeha
Bivši američki general: Putin je zakazao u svih pet faza rata.  Ništa nisu naučili iz neuspjeha

Kina je prije nekoliko tjedana najavila da je spremna posredovati u rješavanju ukrajinskog sukoba i trebala bi predstaviti plan za političko rješenje sukoba u Ukrajini u povodu godišnjice od početka ruske invazije 24. veljače.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu rekao da kineske kompanije već pomažu Rusiji, a nove informacije upućuju da bi Kina mogla poslati i oružje, no Peking je to opovrgnuo.

Većina Europljana su zadovoljni reakcijom EU na rat u Ukrajini
Većina Europljana su zadovoljni reakcijom EU na rat u Ukrajini

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak da bi eventualna odluka Kine da naoružava Rusiju bila “crvena linija” za Europsku uniju.

"Jasno sam rekao u prigodi zadnjeg razgovora s kineskim predstavnicima da bi to bilo neprihvatljivo", rekao je njemački kancelar.

Dan uoči prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu, Scholz je ponovio da "da ta ruska invazija neće uspjeti i ne smije uspjeti".

Smatra i da "trenutačno nema smisla" govoriti o isporuci borbenih zrakoplova Ukrajini.

EU bez dogovora o novom paketu sankcija protiv Rusije
EU bez dogovora o novom paketu sankcija protiv Rusije

U prošlosti kritiziran da odugovlači s odlukama o oružju za Ukrajinu, Scholz je u intervjuu kazao da su poteškoće pokazale ispravnost njegova stajališta da se o tome dogovara s drugim zemljama.

Ranije u veljači Njemačka je pristala u dogovoru s drugim državama poslati tenkove Ukrajini i odobriti da njemačke tenkove šalju i druge europske zemlje koje ih posjeduju. Međutim, isporuke idu sporo jer donatori imaju ograničene zalihe.

"Možda je to pokazatelj zašto je tako važno koordinirati se s drugima, primjerice sa Sjedinjenim Državama, te donositi odluke oprezno kako bi djelovale, smatra Scholz.

Upozorio je da "ne bi bilo pametno" ako bi Ukrajina koristila isporučeno sa Zapada za napade na ruski teritorij.

Putin o svojem govoru: Teško je to slušati. Skoro dva sata... I ja bih to jedva slušao da moram
Putin o svojem govoru:   Teško je to slušati. Skoro dva sata... I ja bih to jedva slušao da moram

Njemački kancelar izrazio je bojazan da će sukob u Ukrajini postati "dugotrajan rat" no poručio je da će Berlin i zapad podržavati Ukrajinu koliko god bude trebalo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u konačnici će morati shvatiti da su ciljevi njegova rata - a on je te ciljeve više puta morao smanjivati od početka sukoba - nedostižni, poručio je Scholz.

U subotu Scholz putuje u Indiju kako bi pridobio podršku te zemlje za Ukrajinu i u intervjuu je kazao da ga nimalo ne obeshrabruju znakovi da velika gospodarstva u usponu oklijevaju osuditi rusku agresiju.

"Tek je nekoliko država na ruskoj strani", kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak