News

Komentari 7

Njemački predsjednik i Zelenski riješili spor oko posjete Kijevu

Njemački predsjednik i Zelenski riješili spor oko posjete Kijevu

Steinmeier je Zelenskiju izrazio "solidarnost, poštovanje i potporu hrabroj borbi ukrajinskog naroda protiv ruskog agresora" i obojica su razgovor opisala kao "jako važan" i "jako dobar", navodi se u priopćenju

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i riješio spor oko svojeg planiranog posjeta Kijevu koji je bio odbijen, objavio je u četvrtak ured njemačkog predsjednika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Steinmeier je planirao posjetiti Kijev s čelnicima Poljske, Latvije, Estonije i Litve sredinom travnja, ali mu je bilo rečeno da ne dolazi.

Odluka Kijeva bila je donesena u kontekstu kritika zbog njegovih veza s Rusijom i njegova propusta dok je bio ministar vanjskih poslova da posluša upozorenja istočnoeuropskih susjeda Njemačke da postoji prijetnja ruske agresije.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Steinmeier je Zelenskiju izrazio "solidarnost, poštovanje i potporu hrabroj borbi ukrajinskog naroda protiv ruskog agresora" i obojica su razgovor opisala kao "jako važan" i "jako dobar", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su i Steinmeier i lijeva vlada njemačkog kancelara Olaf Scholz pozvani u Kijev.

Scholz, kojeg Zelenski kritizira da ne čini dovoljno kako bi pomogao Ukrajini, više je puta odbio pozive kijevskog vodstva, objasnivši da ne može doći u posjet jer su odbili Steinmeiera.