Obavijesti

News

Komentari 18

Nju se pitalo: Ljubavnica kralja vodila je politiku Francuske...

Nju se pitalo: Ljubavnica kralja vodila je politiku Francuske...
1

Najslavnija od svih francuskih kraljevih ljubavnica: Lijepa, obrazovana, profinjena, karizmatična i silno šarmantna Madame de Pompadour plijenila je svojim intelektom i lijepim manirima

VIDEO

Markiza de Pompadour provela je na francuskom dvoru punih 20 godina, osim sa kraljem ljubovala je i sa poznatim venecijanskim zavodnikom Giacamom Casanovom, aktivno je sudjelovala u kreiranju francuske politike, bila pokroviteljica filozofa i znanstvenika, a smatra se da je po njezinoj dojci prvotno bila oblikovana čaša za šampanjac...

Kraljeva omiljena ljubavnica

Najslavnija i najpoznatija od svih francuskih kraljevskih ljubavnica u povijesti, kralja Luja XV. je upoznala kao 24- godišnja udata žena na balu pod maskama koji se održavao u dvorcu Versailles. On je tada patio zbog smrti ljubavnice, ali ga je ova elegantna ljepotica toliko opčinila da je već sljedeći mjesec naredio da joj se u Versaillesu uredi apartman s tajnim stubištem a koji se nalazi točno ispod njegovog. Madam se ekspresno razvela, a da bi službeno mogla boraviti na dvoru, trebala joj je titula. Kralj je kupio markizat Pompadour, darovao joj taj posjed, čime je postala markiza de Pompadour. Kralj je doslovno 'izgubio glavu' za novom 11 godina mlađom ljubavnicom.

Djetinjstvo je Markiza de Pompadour pravim Jeanne Antoinette Poisson provela u samostanu, što joj je omogućilo sjajno obrazovanje i lijepe manire. Majka je puno uložila u njeno dalje školovanje angažirajući privatne učitelje koji su je učili književnosti, glazbi, umjetnosti, slikanju, plesu...

Došavši na dvor poticala je i financirala mislioce i umjetnike tog doba, aktivno sudjelovala u francuskom prosvjetiteljstvu te je bila osoba koja postavlja standarde i "trendove". Pomagala je filozofu Voltieru i enciklopedistima, željela 'upiti' što više znanja,  njena radoznalost bila je bezgranična..

Potpuna dominacija nad kraljem

A znala je ugoditi kralju i unijeti radost i veselje u njegov život. Bila je izuzetno zanimljiv sugovornik, s kraljem bi igrala karte, pratila ga u lov, pokazivala mu kako je važan.. Kako se ne bi loše osjećao kad bi izgubio bitku ona bi odmah organizirala lov gdje bio trijumfirao. Poticala je njegovu ljubav prema gastronomiji i pokazala mu kako hrana utječe na libido..Jednostavno je imala sposobnost da ga umiri kad je ljut i nesretan, da ga oraspoloži kad je tužan..

Madame je bila i velika obožavateljica šampanjca i govorila je da je šampanjac jedino vino poslije kojeg žena ostaje lijepa. 
Smatra se i da je čaša za šampanjac prvotno bila oblikovana prema njenoj dojci. 

Karizmatična markiza osim što je bila zavodljiva i profinjena u povijesti je ostala upamćena kao prava spletkarošica. Morala je biti lukava i sposobna jer je dvorjani nisu prihvatili, između ostalog jer nije bila aristokratskog porijekla, ali ona je činila sve kako bi zadržala svoj položaj. Iako nije imala direktan utjecaj na politiku svaka odluka zapravo je bila njena. Velika je bila i njena uloga u ostvarivanju saveza između Francuske i Habsburške Monarhije, zemalja koje su prije toga dugo godina bile zakleti neprijatelji.
S kraljem je ljubovala tek 6 godina od provedenih 20 na dvoru, a s njom su se oko političke situacije savjetovali čak i kraljevi ministri. Imala je toliko jak utjecaj na kralja pri donošenju važnih odluka da se čak smatra da je ona kriva za Sedmogodišnji rat. Mnogi povjesničari smatraju da unatoč tome što je bila vrlo inteligentna žena zapravo nije razumjela politiku i donosila je najčešće krive odluke.

Biskup je htio spaliti na lomači

Bila je rastrošna, a mnogi smatraju da je upravo ona na odgovorna mjesta postavljala svoje miljenike koji su uglavnom bili nesposobni i tako uzrokovala krizu u državi. Njoj se pripisuje izjava: 'Poslije nas potop'. Neki izvori navode da je na nju kralj potrošio enormne količine novca što je, između ostalog, dovelo i do opće krize francuske monarhije.

Osim što je nisu voljeli dvorjani, nije je volio ni narod, a posebno ju je mrzio francuski biskup. Želio je spaliti na lomači. No kralj to nije dopustio iako tada više nisu zajedno dijelili postelju. Kralj ju je do kraja života naprosto obožavao. Njena moć nije splasnula ni kad je prestala održavati seksualne odnose s kraljem. Do samog kraja ostala mu je bliska savjetnica, 'sigurna luka', osoba kojoj je vjerovao.

Lijepo se slagala i s kraljevom ženom

Markiza je čak bila u dobrim odnosima i sa kraljevom suprugom. U to vrijeme bilo je normalno da kralj ima ljubavnice, ali niti jedna nije bila u dobrim odnosima sa kraljicom. Osim madam Pompadour.

Iako je za kralja tražila mlađe ljubavnice da je zamijene, kralj je svojoj madam Pompadour ostao, ne vjeran, ali odan do njezine smrti od tuberkuloze. Umrla je na današnji dan 1764. godine u 43-oj godini života. 

Nakon smrti narod joj je spjevao epitaf: «Ovdje leži ona koja je 15 godina bila djevica, 20 godina bludnica i 7 godina svodnica»
No francuski književnik i filozof Voltiere poslije smrti svoje prijateljice i pokroviteljice je rekao: Tugujem i zahvalan sam joj. Iskrena od rođenja, voljela je kralja zbog njega samog, imala je pravednost u duši i pravdu u svom srcu. Takva osoba se ne susreće svaki dan...
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti