Obavijesti

News

Komentari 65

Nobilo: Premijerka je svjedok za MOL, možda i osumnjičenik

Nobilo: Premijerka je svjedok za MOL, možda i osumnjičenik
3

Nobilo upozorava da bi Bajićev sastanak s Kosor bio u suprotnosti s interesima kaznenog postupka i značio bi narušavanje principa prava na pravično suđenje

VIDEO

Premijerka Jadranka Kosor u slučaju prijenosa upravljačkih prava INA-e mađarskom MOL-u mora biti svjedok, ako ne i osumnjičenik, i zato se glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić nipošto ne bi trebao s njom sastati. Tako glasi osnovna poruka pisma što ga je Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca poslao glavnom tužitelju Bajiću. Nobilo upozorava da bi Bajićev sastanak s premijerkom bio u oštroj suprotnosti s interesima kaznenog postupka i značio bi narušavanje principa prava na pravično suđenje u predmetu u kojemu se bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči da je primio mito za predaju upravljačkih prava nad Inom MOL-u, šefa MOL-a Zsoltana Hernadia da je dao mito, a Polančeca da je bio pomagač u kaznenom djelu.

Hoće li Bajić prihvatiti ili odbiti sastanak s premijerkom nismo uspjeli doznati jer je na putu, a u njegovu Uredu poručuju da ne mogu govoriti u ime glavnog državnog odvjetnika.

Tvrdnju o suodgovornosti J. Kosor za predaju Ine Mađarima odvjetnik Nobilo argumentira s nizom podataka koje je razvrstao u “osam činjnenica”.

Na prvom mjestu ističe da je Kosor, kao članica Predsjedništva HDZ-a, i to nakon što je bila upoznata sa svim relevantnim činjenicama, glasala za prijenos upravljačkih prava nad Inom MOL-u. Isto je, dodaje Nobilo, učinila u odnosu na izdvajanje plinskog biznisa.

Drugo navodi da je Kosor u svojstvu potpredsjednice Vlade u više navrata na sjednicama užeg kabineta Vlade raspravljala o svakoj fazi pregovora između Vlade RH i MOL-a, te s ostalim ministrima odobrila svaki bitan pregovarački stav Vlade u odnosu na MOL.

Treće što ističe je da je Kosor bila na čelu Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u trenutku kada je taj Fond prodao svojih sedam posto dionica Ine MOL-u. Na taj način je Hrvatska pala ispod 51 posto vlasništva dionica Ine. Bez toga pada udjela vlasništva ne bi ni došlo d pregovora o upravljačkim pravima u Ini. Nobilo to nije naveo u pismu Bajiću, no njegov klijent Polančec pred više je osoba rekao kako mu je Kosor priznala da ju je Sanader natjerao da uredi da se braniteljske dionice prodaju MOL-u.

Četvrti argument koji Nobilo ističe glasi da je Kosor po posebnoj odluci bivšeg premijera Ive Sanadera bila u timu Vlade RH (još su tim sačinjavali ministri Marina Dropulić, Ivan Šuker, te Damir Polančec) koji je usuglašavao posljednje verzije ugovora Vlade i MOL-a do najsitnijeg detalja. Tek kada su ugovori od strane te komisije odobreni oni su išli na glasanje u Vladu RH.

Kao peti argument navodi da je u završnoj fazi pregovora Kosor osobno sudjelovala u pregovorima s predstavnicima MOL-a.

Pod šesto ističe da je Kosor kao potpredsjednica Vlade glasala za završni tekst ugovora s MOL-om i to nakon prethodne detaljne prezentacije koju je upriličio Polančec.

Sedma činjenica koju Nobilo prezentira Bajiću kaže da je Kosor ovlastila Polančeca da potpiše ugovore s MOL-om koje danas želi osporiti.

Posljednja, osma stavka u pismu glavnom državnom odvjetniku kaže da, nakon što je Kosor postala predsjednica Vlade, osobno je vodila sastanke na kojima se odlučivalo u uvjetima preuzimanja tvrtke Prirodni plin d.o.o. te o rokovima u kojima bi se ta transakcija morala izvršiti i ni jednom nije osporila eventualno izvršenje preuzetih obaveza. Da je išta u tada potpisanim ugovorima, navodi se u pismu, bilo štetno ili sporno ne bi nastavljala pregovore o uvjetima ispunjenja preuzetih obaveza, već bi tražila raskid ugovora. Dapače, osobno je predsjedala nastavnim sastancima s MOL-om na tu temu te poduprla Aneks Glavnog ugovora o plinskom poslovanju kojeg je odobrila vlada kojoj je bila na čelu.

Tvrdeći to Nobilo zaključuje da zbog svih činjenica Bajić treba odbiti sastanak koji mu je premijerka predložila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije