Obavijesti

News

Komentari 690

Neredi na Kosovu: Zapalili su granični prijelaz, gorio i KFOR

Neredi na Kosovu: Zapalili su granični prijelaz, gorio i KFOR
28

Grupa mladića je objekte na prijelazu Jarinje zapalila molotovljevim koktelima. Čula se i paljba. Na prijelaz su dovezli buldožer. Kasnije je KFOR žicom ogradio Jarinje

VIDEO

Hashim Thaci, premijer Kosova je u srijedu navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao kako iza nereda na sjeveru Kosova stoje vlasti u Beogradu, javlja Blic. Thacijeve tvrdnje je kasnije odbacio Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju. 

Oba granična prijelaza kasno sinoć pod svoj nadzor preuzeo je KFOR. Tako je granični prijelaz u Jarinju pod nadzorom njemačkih trupa KFOR-a, dok granični prijelaz Brnjak nadziru američke snage KFOR-a, uz podršku francuskih snaga i policije EULEX-a. Situacije na sjeveru Kosova trenutno je mirna, ali napeta, javljaju kosovski mediji.

Oko 23 sata KFOR je objavio kako je situacija na sjeveru Kosova pod kontrolom. Rekli su i kako nema informacija da je u večerašnjim sukobima netko ozlijeđen, piše Blic. U KFOR-u kažu i kako su večeras kod prijelaza Jarinje pucali na njihove pripadnike no kako je sad situacija pod kontrolom. 

KFOR je objavio kako očekuje da će vrlo brzo uspostaviti red na prelazu Jarinje gde će pojačati svoje snage tokom večeri, što su već učinili na prelazu Brnjak, pišu srpski mediji. Reagirao je direktor srbijanske policije Milorad Veljović. Rekao je kako policija neće dozvoliti nasilje na sjeveru Kosova te će pružiti zaštitu pripadnicima KFOR-a i EULEX-a.

Blic javlja kako je povučena vijest o tome da je zapaljen i prijelaz Brnjak. Situacija na Brnjaku je mirna i tamo nema incidenata. 

Blic javlja kako je ekipa Tanjuga napadnuta večeras na putu prema Jarinju. Nepoznati napadač je snimatelju razbio glavu kamenom, a montažera su istukli. U međuvremenu je KFOR žicom ogradio Jarinje. 

Vojislav Koštunica, predsjednik Demokratske stranke Srbije je večeras tražio hitnu sjednicu skupštine na kojoj bi se zauzeo stav da Srbija bude uz svoj narod na Kosovu. 

Oko 21 sat ekstremisti su zapalili i prijelaz Brnjak, javlja Blic.

Oko 20 sati američki vojnici iz sastava KFOR-a su blokirali oklopnim vozilima put od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici. Na graničnom prijelazu i dalje suklja dima, ali je pucnjava utihnula, javlja RTS. Predsjednik Srbije Boris Tadić je večeras pozvao da nasilje na Jarinju odmah prestane. 

Iza 19 sati na prijelazu Jarinje počeli su incidenti. Grupa od 40 do 50 maskiranih mladića zapalila je granični prijelaz, a gori i baza KFOR-a. RTS javlja kako su mladići objekte zapalili molotovljevim koktelima. Čuje se i rafalna paljba, a cijelo područje nadlijeću helikopteri. Na granični prijelaz dovezli su i buldožer na kojem se vijori srpska zastava.  

Na Kosovu je u srijedu popodne otvorena vatra u zoni u kojoj se nalazio hrvatski helikopter, potvrdili su iz Ministarstva obrane. Nitko nije ozlijeđen, a helikopter nije oštećen. Posade HRZ-a i PZO-a nisu evidentirale otvaranje vatre no nadležne službe KFOR-a na zemlji su primjetile pješačku vatru i to u zoni leta helikoptera HRZ-a i PZO-a na sjeveru Kosova. Transportni helikopteri HRZ-a i PZO-a koji sudjeluju u misiji KFOR-a obavljaju redovne zadaće transporta i to isključivo temeljem zapovjedi zapovjednika KFOR-a. Autorizaciju za svaki let potpisom daje njemački zapovjednik KFOR-a.  

Vijeće sigurnosti u četvrtak o Kosovu

Srbija je zatražila da se hitno održi sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije na Kosovu. Vijeće je prihvatilo zahtjev i o Kosovu će raspravljati u četvrtak poslijepodne, javljaju srbijanski mediji. 

Noć na Kosovu protekla mirno, umro policajac ranjen u glavu

Situacija na sjeveru Kosova trenutno je mirna. Na graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje od jutros rade policajci srpske nacionalnosti kako je bilo i prije izbijanja incidenata. Tijekom noći promet se odvijao normalno iako je i dalje blokirana po jedna traka ceste prema Zubinom Potoku i Leposaviću.

Kosovski policajac i otac troje djece, Enver Zumberi (31) preminuo je u utorak navečer od teških ozljeda. On je ranije tog dana ranjen metkom u glavu dok je prištinska policija pokušavala preuzeti nadzor nad graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje, koji se nalaze na području pod srpskom kontrolom. Još jedan policajac ranjen je u eksploziji bombe te se liječi u kliničkom centru u Prištini, ali mu život nije ugrožen. Lokalni mediji javili su i kako je ozlijeđeno najmanje troje Srba. Za sada nije jasno tko je na koga otvorio vatru.

Nakon nekoliko sati pregovora između KFOR-a i pregovaračkog tima iz Beograda, dogovoreno je da se kosovski specijalci povuku s graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak. Budući da se svi nisu povukli, srpsko stanovništvo, njih oko dvije stotine, ostalo je kamionima i teškom mehanizacijom blokirati promet. Na lokalnoj magistrali, koja vodi do prijelaza Jarinje, proveli su drugu noć za redom čekajući najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu. Najavili su kako iz predostrožnosti ostaju na barikadama i danas. Još nije počelo najavljeno povlačenje specijalaca.

Sukob između lokalnih Srba i Kosovara izbio je nakon što je tijekom noći na utorak kosovska policija pokušala zauzeti granične prijelaze na sjeveru Kosovske Mitrovice kako bi zaustavila krijumčarenje koje uzima sve više maha i proširila suverenitet na sjever zemlje. Tome je prethodila odluka vlade u Prištini da se zabrani uvoz robe iz Srbije, kao odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i sprječava izvoz robe s Kosova. Napad specijalne policije, u kojemu su korištena oklopna vozila, naredio je premijer Hashim Thaçi.

Europska unija i Sjedinjene Države kritizirale su taj čin, rekavši da se vlada u Prištini trebala konzultirati sa zapadnim saveznicima koji imaju 6.000 vojnika na kopnu kako bi očuvali mir 11 godina pošto je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

Tadić: Srbija nema namjeru ratovati

Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao kako 'Srbija nema namjeru ratovati', objavio je u utorak popodne Blic. Tadić je dodao i kako 'oni koji iz svijeta ohrabruju Prištinu da ide svojim smjerom čine katastrofalnu pogrešku'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 690
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.