News

Komentari 12

Nogalo: Zdravstvo je u 'banani' već 30 godina, uspjeh nošenja s epidemijom to ne može pokriti

Nogalo: Zdravstvo je u 'banani' već 30 godina, uspjeh nošenja s epidemijom to ne može pokriti

Nogalo je kao koordinator stranačkog programa za zdravstvo upozorio da je zdravstvo u dugovima od čak 9 milijardi kuna, a liste čekanja su preduge unatoč tehnologiji koja je nabavljena

Član Stranke s imenom i prezimenom Boro Nogalo poručio je u ponedjeljak da sve dobro što je napravljeno u vezi epidemije korona virusa ne može pokriti probleme dugova, nedostatka kadra i predugih listi čekanja u zdravstvu. 

- Zdravstvo je 'u banani' zbog svega što se događalo prethodnih 30 godina, a naročito u zadnje četiri godine. Ne može se sve što danas muči hrvatsko zdravstvo pokriti onim dobrim što je napravljeno u vezi korona virusa - poručio je Nogalo s konferencije za novinare.

Ustvrdio je kako se uključio u politiku jer je Hrvatska došla do ruba - politika forsira negativnu selekciju, uhljebe, klijentelizam i pogodovanja povlaštenim skupinama, a tome mora doći kraj.

Nogalo je kao koordinator stranačkog programa za zdravstvo upozorio da je zdravstvo u dugovima od čak 9 milijardi kuna, a liste čekanja su preduge unatoč tehnologiji koja je nabavljena uz pomoć europskih fondova.

Zato je običnom građaninu gotovo nemoguće dobiti pravovremenu zdravstvenu pretragu. 

- Javni se sustav se urušava, a polako se razvija privatni sustav - ocijenio je.

Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak osvrnuo se i na optužbe nove uprave o nepravilnostima oko isplate prekovremenih sati i pripravnosti. Naime, uprava je od dvoje liječnika, Mirjane Turkalj i Davora Plaveca, zatražila da se očituju zbog isplate sredstava radi prekovremenih sati i pripravnosti.

Optužbe sa ciljem stigmatizacije zbog političkih igara

Nogalo je ustvrdio da on sam do sada nije dobio poziv za očitovanje zbog tih isplata, ali njega i dvoje kolega nova uprava optužuje sa ciljem stigmatizacije.

- Nijedna od sedam inspekcija nije pronašla nikakav problem, naročito što se tiče plaća, koeficijenata, dodataka, prekovremenih sati ili pripravnosti. Međutim, ova sada ekipa optužuje iznad svih inspekcija, a to su plasirali sada kada se odigrava politička igra, kada Stranka s imenom i prezimenom napreduje - kazao je.

Zapitao se i zašto je samo troje liječnika optuženo kada cijeli zdravstveni sustav funkcionira na pripravnosti i prekovremenim satima zbog nedostatka kadra, a u bolnici ima barem deset ljudi koji su dobivali pripravnost i prekovremene sate.

- U ovom slučaju nije bitno dokazivanje, bitna je optužba, stigmatizacija, da se uništi projekt i dobije zemljište.Ovo je duboko koruptivna i kriminalna priča, cijela je ta ekipa od 20-ak osoba prijavljena i to s mnogim dokazima - rekao je Nogalo.

Jedna od osnivačica stranke Dalija Orešković optužila je premijera Andreja Plenkovića za sudioništvo u uništavanju Dječje bolnice Srebrenjak. 

- Upravo je na ovom primjeru pokazao svu raskoš svog političkog licemjerja jer se okružio političkim partnerima ogrezlim u korupciji i kriminalu. Isti oni žetončići i prebjezi koji su mu čuvali leđa u parlamentu sada dijele otkaze na Srebrnjaku - ustvrdila je.

Najčitaniji članci