Obavijesti

News

Komentari 16

Nova ljevica podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika HGK: Ne izvršava sudske odluke

Nova ljevica podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika HGK: Ne izvršava sudske odluke
1

Kaznenu prijavu podnijeli su jer predsjednik HGK već dvije godine odbija omogućiti pristup informacijama koje od njih traži udruga F.U.T.U.R.I.S.T., a vezano uz isplatnice medijima i račune iz banaka

VIDEO

 Nova ljevica podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neizvršavanja sudskih odluka jer već dvije godine odbija omogućiti pristup informacijama. 

Kaznena prijava protiv Burilovića, kako je na konferenciji za novinare rekao Nenad Klapčić, podnesena je zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neizvršavanja sudskih odluka kao kaznenog djela protiv pravosuđa i kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao kaznenog djela protiv službene dužnosti.

'Plenković, Jandroković i HDZ su krivi. Spremni smo doći u Sabor i danas i glasati, ali o svemu'
'Plenković, Jandroković i HDZ su krivi. Spremni smo doći u Sabor i  danas i glasati, ali o svemu'

Prijava se, kako jer rekao, temelji na nespornim činjenicama koje počivaju na Zakonu o HGK  - da je Burilović odgovoran za zakonitost rada HGK te da prema komorskom Statutu rukovodi stručnom službom HGK. 

"Kao službena i odgovorna osoba u HGK, Burilović je kriv što već dvije godine, unatoč presudama Visokog upravnog suda, odbija udruzi F.U.T.U.R.I.S.T (su-podnositelju kaznene prijave protiv Burilovića) omogućiti pristup sljedećim informacijama: isplatnice medijima u 2017., izvodi prometa na bankovnim računima koje su banke dostavile HGK-u u 2017., sistematizacija radnih mjesta u HGK, popis zaposlenih u HGK-u, zapisnici o sjednicama i radu Nadzornog odbora u HGK-u u 2016. i 2017. te opći i pojedinačni pravni akti koje je od uhićenja bivšeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića HGK donio - kako bi se spriječili slični kasniji scenariji u komorama kao moguća zloupotreba ovlasti, štete po komore itd", navedeno je.

'HSLS je za ukidanje članarine u HGK i u nizu drugih komora'
'HSLS je za ukidanje članarine u HGK i u nizu drugih komora'

'Burilović nije jedini'

Potpredsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica Rada Borić rekla je da Burilović nije prvi slučaj, a najpoznatiji je slučaj bivšeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića za kojeg se od 2013. čeka konačna presuda oko, kako je rekla, "ne samo izvlačenja 40 milijuna kuna, svi smo svjedočili i drugim malverzacijama koje su se tamo događale, o njegovom korištenju ovlasti i kao predsjednika HGK".

Borić je rekla da su dobili šest sporova protiv Burilovića, jer se oglušio također na odluku Visokog upravnog suda također vezano uz "utajenje informacija koje javnost ima pravo znati".

U Rijeci je zaražen šetao po staračkom domu i trgovinama
U Rijeci je zaražen šetao po staračkom domu i trgovinama

"Dakle, u trenutku kada znamo da se gospodarske komore i komore financiraju od građana, koju sigurnost imaju zaposlenici, poslodavci i investitori ako znamo da čelna osoba jedne komore ne poštuje niti odluku Visokog upravnog suda", kaže Borić. 

Protiv Ranogajca donesena i sudska odluka 

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin rekla je da su Vidošević, Burilović i Dragtin Ranogajec (protiv kojeg postojii sudska odluka da mora dostaviti 3500 bankovnih izvoda o poslovanju) "iz istog HDZ-ovog kadrovskog bazena iz kojeg je došao i gospodin o kojem smo jako puno govorili prošli tjedan - gospodin (Žarko)Tušek".

Možemo! na lokalne izbore u koaliciji izlazi s Novom ljevicom
Možemo! na lokalne izbore u koaliciji izlazi s Novom ljevicom

Kekin kaže da je Ranogajec, koji DORH-u i policiji ne želi dati bankovni izvod iz svoje komore, 2017. bio kandidat HDZ-a za župana u Krapinsko-zagorskoj županiji.

- Možda je motiviran time što bi se saznalo na koji način je financirao svoje raskošne video uratke i plakate za kampanju. Možda mu je to zastupnik Tušek koji je sklon takvoj vrsti dogovora i odobrio. To je nešto što se treba istražiti - poručila je Kekin, te zaključila: 

- Otvara se golemi prostor za sukob interesa, a mi znamo kako takav prostor sukoba interesa u režiji HDZ-a završava. Uvijek i beziznimno po štetu hrvatskih građana.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa