Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Nova njemačka ministrica: Voli rock, čita, a htjela je biti babica

Annegret Kramp-Karrenbauer je naslijedila Merkel na čelu CDU-a, a sada je postala ministrica obrane. Njezin suprug je zbog nje žrtvovao karijeru. Nova ministrica podržava politiku Merkel, ali je više konzervativna

Annegret Kramp cart builder
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
16 komentara

Annegret Kramp-Karrenbauer (57) naslijedila je Ursulu von der Leyen koja je postala šefica Europske komisije, na mjestu njemačke ministrice obrane. Osim toga popularno zvana AKK je nedavno izabrana za šeficu CDU-a nakon što je Merkel otišla s čela stranke.

AKK je u Bundestagu aktivna od 1998. godine. Kao i Ursula von der Leyen, AKK je bliska suradnica Angele Merkel

Inauguration Kramp-Karrenbauer | Autor: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL
AKK je rođena u Püttlingenu gdje i danas živi. Bila je peto od šestero djece, a njezina najstarija sestra je umrla prije nego se Annegret rodila. Udala se 1984. godine za rudarskog inženjera i imaju troje djece.

Njezin suprug Helmut Karrenbauer ostavio je karijeru kako bi se mogao brinuti za obitelj. 

Inauguration Kramp-Karrenbauer | Autor: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL

- Dogovorili smo se da će onaj tko bolje zarađuje, raditi, a drugi će reducirati svoju karijeru. Ako se išta u mojoj političkoj karijeri promijeni, zamijenit ćemo se. Ali kada sam ja vikendom kod kuće, kuham i idem u trgovinu - objasnila je AKK.

AKK o svojem privatnom životu rijetko govori, a u jednom intervjuu je rekla da su joj hobiji sport, ples i slušanje glazbe. 
- Slušam obično stariju rock glazbu, ali i gospel i francuske šansone. Ponekad slušam i hardrock npr. Red Hot Chili Peppers - kaže AKK.

Osim toga voli čitati, a nikada ne propušta karneval. Prije mature je htjela biti babica, a onda je razmišljala o tome da postane učiteljica.

- Bila sam uvijek uzoran učenik, više štreberica - rekla je.

Kratku kosu je oduvijek nosila. Kaže kako nema živaca čekati da joj kosa naraste.

Kramp-Karrenbauer becomes new Minister of Defense | Autor: Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL Foto: Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL


Tvrdi da nikada nije pušila joint te da je na prvom spoju sa suprugom gledala motocikle. 

- On obožava motocikle i često i mene vozi - kaže AKK.

S 18 godina je postala članica CDU-a i otkrila je strast prema politici.

Politiku Angele Merkel prema migrantima AKK podupire, ali misli i da su napravljene neke velike greške. AKK zastupa više konzervativna stajališta. Podupire jednogodišnje služenje vojnog roka, skeptična je prema brakovima za sve i dovodi u pitanje dvojno državljanstvo koje Turci i Turkinje imaju u Njemačkoj, pišu mediji. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message