Nova odluka: Odgodili ročište, Visoki sud u Zambiji preuzima slučaj Hrvata. Evo što to znači | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 450

Nova odluka: Odgodili ročište, Visoki sud u Zambiji preuzima slučaj Hrvata. Evo što to znači

Nova odluka: Odgodili ročište, Visoki sud u Zambiji preuzima slučaj Hrvata. Evo što to znači

Sutkinja Općinskog suda Jennifer Bwalya koja je vodila predmet pred nižim sudom zakazala je ročište za 1. ožujka, međutim sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, kako doznaju 24sata odgodila je ročište

VIDEO

Visoki sud u Ndoli odobrio je zahtjev Republike Zambije da se predmet u kojem se tereti osmero Hrvata za navodnu trgovinu djecom prebaci s Općinskog na Visoki sud, kako doznajemo od izvora iz Zambije. 

Tu je odluku donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe koja je državi odobrila zahtjev da se slučaj sasluša na višem sudu. 

Sutkinja Općinskog suda Jennifer Bwalya koja je vodila predmet pred nižim sudom zakazala je ročište za 1. ožujka, međutim sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe odgodila je ročište za kasniji datum, međutim nije odredila kojeg će se točno datuma održati iduće ročište. Naglasila je da će datum idućeg ročišta biti komuniciran prema odvjetnicima.

Što će značiti ova odluka?

Postavlja se pitanje što će značiti odluka Visokog suda da se slučaj prebacuje kod njih. U razgovoru s odvjetnicima doznajemo kako to s jedne strane može biti za bolje za Hrvate.

Naime, kako su nam objasnili, zambijski sud može prebaciti nadležnost što znači da slučaj može prebaciti na Hrvatsku. A s druge strane može biti gore jer može prebaciti nadležnost na DR Kongo, a još jedna stvar radi koje ovo može biti gora odluka za Hrvate je i to što nitko ne zna postoje li novi svjedoci, novi dokazi i dijelovi optužbe.

Zatražili prebacivanje radi velike pozornosti

Kao što smo jučer pisali, država Zambija podnijela je zahtjev Visokom sudu da se slučaj u kojem je osmero Hrvata optuženo za pokušaj trgovine četvero djece iz DR Kongo prebaci na taj sud.

- Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pozornost, kako u cijeloj zemlji tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo prikladno da se stvar sasluša pred Visokim sudom - kako stoji u objašnjenju zahtjeva kojeg je zambijskom Visokom sudu uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni, a u koji uvid imaju ekskluzivno 24sata.

U izjavi o zahtjevu podnesenom Visokom sudu Ndola, Kombe Sakeni rekao je da je neizbježno da će zakoni Republike Hrvatske i DRC-a biti predmet razmatranja tijekom rasprave na suđenju.

'Na sudbinu djece utjecat će ovaj slučaj'

- Dio dokaza u ovom predmetu dotiče se komunikacije upućene suverenoj državi, to jest DR Kongu, i moguće je da bi predmet mogao biti od međunarodnog interesa. Slučaj uključuje i četvero djece, na čiju će sudbinu utjecati ishod ovog predmeta - rekao je.

Sakeni je nadalje u zahtjevu upućenom Visokom sudu, naveo da će taj zahtjev, ako ga Visoki sud prihvati, biti za opću dobrobit stranaka i da neće nanijeti štetu optuženim osobama.

- Od strane odvjetnika sam pouzdano obaviješten da ovaj sud ima nadležnost saslušati ovaj zahtjev i da je predmet taj u kojem ovaj časni sud može iskoristiti svoju nadležnost da naredi da se tuženima sudi pred ovim sudom - rekao je Sakeni u zahtjevu.

Osmero Hrvata i viša službenica Odjela za useljeništvo Gloria Sakulenga (36) koja je u kućnom pritvoru, izjasnili su se da nisu krivi za kazneno djelo koje im se nameće.

Hrvati se i dalje nalaze u zatvoru iako su ispunili sve uvjete za izlazak. Njihov odvjetnik, Kelvin Silwimba izrazio je zabrinutost zbog tempa kojim se odjel kreće, dodajući da je jamčevina određena za svakog pojedinca koji se suočava s kaznenim djelima, te da se uz jamčevinu mogu pustiti bez obzira na njihovu nacionalnost. 

Odvjetnik Silwimba: Ne razumijemo što se događa

- Ne razumijemo što se događa, završili smo proces  i naši su klijenti ispunili sve uvjete jamčevine, ali kada smo otišli u ured za imigraciju, obaviješteni smo da njihov šef nije u uredu - rekao je Silwimba.

Ostaje nepoznato zašto još nisu pušteni te zašto ih se zavlači iako su ispunili sve uvjete, svaki od njih platio je jamčevinu od oko 1000 dolara, svaki je pronašao jamce koji su zambijski državljani, a koji trebaju za njih garantirati da neće pobjeći dok su na slobodi. Ispunili su sve uvjete, te iako se još prošlog tjedna kad su to ispunili, očekivalo da će biti pušteni, to se nije dogodilo. Hoće li biti pušteni danas, ostaje nam za vidjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 450

VIDEO

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes
STRAVA U DARUVARU

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes

Krešimir Pahoki (53) upao je u starački dom i ubio šestero ljudi. Među njima i Damira Fijalu (36), medicinskog tehničara i zaposlenika doma. Njegov otac potpuno je shrvan...

Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno
DOBIO SUVENIR

Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Dugi otok. Dočekali su ga veselje, glasna muzika, pozdravi i selfieji
VIDEO Nožem joj izrezao gume, šipkom razorio auto. Vlasnica sve gledala: 'Ne znam tko je on'
SNIMKA DEMOLIRANJA IZ VUKOVARA

VIDEO Nožem joj izrezao gume, šipkom razorio auto. Vlasnica sve gledala: 'Ne znam tko je on'

Od PU vukovarsko-srijemske doznajemo kako su primili dojavu te provode kriminalističko istraživanje