News

Komentari 4

Nova podjela Hrvatske na četiri regije omogućit će veći iznos poticaja i potpora za poduzeća

Nova podjela Hrvatske na četiri regije omogućit će veći iznos poticaja i potpora za poduzeća

Od 1. siječnja 2022. godine, maksimalni intenzitet potpora porast će na 50 posto u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj, na 40 posto u Jadranskoj Hrvatskoj i na 35 posto u Gradu Zagrebu

Europska komisija odobrila je novu kartu Hrvatske gdje će od 1. siječnja 2022. statističke EU regije biti Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Grad Zagreb i Panonska Hrvatska.

Te četiri regije, umjesto dosadašnje dvije - Jadranske i Kontinentalne Hrvatske, od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027. godine bit će prihvatljive za nove regionalne potpore za ulaganja iz EU fondova u našoj zemlji.

Ovime će se povećati takozvani maksimalni intenzitet potpore za te regije, odnosno iznos poticaja koji se može dodijeliti po korisniku, a koji je izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja. 

Maksimalni intenzitet potpora za poduzeća je 25 posto, dok na snagu ne stupi nova podjela. Od tada, 1. siječnja 2022. godine, maksimalni intenzitet potpora porast će na 50 posto u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj, na 40 posto u Jadranskoj Hrvatskoj i na 35 posto u Gradu Zagrebu.

- Novom kartom regionalnih potpora primijenit će se nove stope financiranja koje su izuzetno veće od postojećih te se time stvara stabilna ulagačka klima i omogućava se planiranje investicija na vrijeme - istaknula je ministrica Tramišak.

Navedeni postoci maksimalnog intenziteta potpora odnose se na velika poduzeća, a za srednja poduzeća mogu se još povećavati za 10 postotnih poena, dok se za mala poduzeća mogu povećati za 20 postotnih poena u odnosu na velika. 

Najviše raste u dvije nove statističke regije u kojima je BDP ispod 50 posto prosječnog BDP-a u Europskoj uniji. U Panonskoj Hrvatskoj je, naime, BDP na 41,58 posto, a u Sjevernoj Hrvatskoj na 48,43 posto prosjeka EU. U Jadranskoj Hrvatskoj BDP je na 60,33 posto prosječnog europskog, a novi maksimalni iznos potpora ondje može biti 40 posto ukupnih prihvatljivih troškova, što je opet 15 postotnih poena više nego sada, javlja Večernji list. U Gradu Zagrebu BDP iznosi 109,4 posto prosječnog europskog BDP-a po glavi stanovnika, ali potpore će od 1. siječnja 2022. moći iznositi maksimalno 35 posto troškova nekog projekta. 

Podjela ima veze s revidiranim Smjernicama za regionalne potpore koje su usvojene na razini EU, a ne na novu podjelu Hrvatske na regije. Ovom podjelom imat ćemo uravnoteženije regije s obzirom na broj stanovnika, ekonomske pokazatelje i druge socioekonomske trendove, navode iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Najčitaniji članci